Nezaštićena provalija zaziva branike

Samo je puka sreća spasila život 20-godišnjeg Saše Mogorovića iz Bani kraj Pazina koji se prije nešto više od mjesec dana upravljajući Fiat Tipom pulskih registracijskih oznaka sunovratio u 15-metarsku provaliju.

U srpnju je mladić preživio pad u bezdan (tek) s ozljedom vratnih kralježaka. Potpuno nezašti ćeni ponor nalazi se na lokalnoj cesti Kršikla – Pazin, izmedu sela Dušani i Dušanskog mosta, a poznatiji je pod nazivom penjalište Lido, kako ga nazivaju pazinski penjači.

– Pala je kiša, pa je cesta bila mokra i skliska, tako da me lagani zavoj zanio, premda nisam vozio velikom brzinom, možda 40 do 50 kilometara na sat, kaže Mogorović o prometnoj nesreći koja se dogodila.

– Stabla koja rastu iz stijene malo su ublažila pad do dna. Nisam pao u nesvijest, ali sam privremeno, desetak minuta, bio paraliziran. Zatim sam nazvao mobitelom doma. Dok je čitav automobil bio smrskan, vrata na vozačkoj strani bila su srećom očuvana, pa vatrogasci i Hitna pomoć, koji su brzo stigli na mjesto nesreće, nisu imali većih problema iznijeti me iz automobila. Imao sam puno sreće u ovoj nesreći. Liječnici su mi kazali da ovakve nesreće u pravilu završavaju smrću ili stopostotnom invalidnošću, kazao je Mogorović, koji je u riječkom KBC-u proveo osam dana, nakon čega se nastavio oporavljati kod kuće.

Smatra da bi ovakav ponor trebalo zaštiti branicima kako se slična ili mnogo gora sudbina ne bi ponovila nekom drugom. Prema njegovim saznanjima, na istom je mjestu prije sedam-osam godina jedan automobil nakon izlijetanja ostao visjeti na granama, pa ne bi trebalo razmišljati previše o tome je li na tom mjestu potrebna
ograda ili ne.

Takoder smo primijetili kako se na platou iznad penjališta često zaustavljaju turisti nesvjesni (a kako bi i mogli znati kada nema nikakvog znaka upozorenja) da se nalaze na rubu ambisa. Nadležne bi službe, u ovom slučaju županijska Uprava za ceste, morale reagirati postavljanjem branika jer idući nesretnik vrlo vjerojatno neće imati toliko sreće u nesreći.

Glas Istre, 17. kolovoza 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.