Nezavisni vijećnik iz Gračišća Bruno Balde optužuje IDS za političke pritiske

Bruno BaldeIzbačen sam iz IDS-a, Općina je protiv mene pokrenula tri sudska postupka, traže da se iselim iz stana i prije godinu dana ostao sam bez posla, rekao je Bruno Balde.

– Moja je nevolja počela kad sam prije deset godina kao vijećnik IDS-a postavio pitanje gdje je nestalo 400 tisuća kuna uplaćenih za kamenolom Krase u Općini Gračišće.Odonda se na mene provodi politički pritisak. Izbačen sam iz IDS-a, Općina je protiv mene pokrenula tri sudska postupka, traže da se iselim iz stana koji moja obitelj već generacijama koristi, a prije godinu dana ostao sam i bez posla, upravo zbog neposluha ovoj političkoj stranci, rekao je Bruno Balde, sadašnji nezavisni vijećnik u Gračišću, s kojim smo se susreli jučer ispred Općinskog suda u Puli.
Ondje smo došli na poziv splitske nevladine udruge za promicanje ljudskih prava Centar za razvoj demokracije (CERD), kojoj se Balde obratio jer, veli, u istarske udruge nema toliko povjerenja. U pozivu je pisalo da će se ispred suda održati konferencija s Gračišćanima koji zbog neposluha svojoj političkoj stranci (nije pisalo kojoj) doživljavaju politički pritisak, u koji su se uključili i sudovi.
Međutim, dovedeni smo u zabludu jer umjesto grupe građana dočekao nas je samo jedan stanovnik Gračišća, odnosno Balde te voditeljica CERD-a Semina Lončar. Na našu primjedbu da smo ispred suda očekivali više osoba, odgovorila je da je mislila da će osim vijećnika doći i njegova supruga (!?).
Kako bilo, Balde je s Općinom u sudskim sporovima više od deset godina zbog zgrade Kašće. Općina mu, veli on, osporava ugovor o otkupu stana i traži isplatu najma u visini 60.000 eura. Jedan se spor vodio i za ometanje posjeda, što je pravomoćno dosuđeno u korist Općine.

– Očito je riječ o političkim pritiscima s vrha, veli Balde tvrdeći da ni USKOK ni policija ne žele istražiti slučaj kamenoloma te da čak ni Glas Istre o tome ne želi pisati.

– Za sve te postupke krivim vlast u Gračišću i sam vrh IDS-a, zbog kojeg sam dobio otkaz. Bio sam zaposlen kao službeni vozač u Gradu Pazinu i prije godinu dana postao sam tehnološki višak, za što također držim odgovornim IDS. Pazinski gradonačelnik Neven Rimanić je rekao da ću ako formiram nezavisnu listu imati gadnih problema, tvrdi Balde. Voditeljica CERD-a Lončar smatra da je ovo primjer kršenja ljudskih prava, zbog čega je obavijestila i Vladin Ured za ljudska prava.
Podsjetimo, prije nekoliko mjeseci su Alen Dermit, Đani Božac, Dragan Damijanić, Igor Miljavac i Gracijano Zidarić, svi s liste IDS-a, podnijeli neopozive ostavke na vijećnička mjesta iz, kako su rekli, osobno uvjetovanih razloga. Bruno Balde tvrdi da su oni ostavku dali ponajviše zbog kamenoloma te smatra da se i na njih provodi pritisak.

Mijandrušić: Balde je izbačen iz IDS-a jer je lažirao izborne liste

Načelnik Ivan Mijandrušić veli da sudski sporovi koje Općina vodi zbog zgrade Kašće nemaju nikakve veze s političkim pritiscima ni s kamenolomom.
– Uostalom, u vrijeme kad je kamenolom ilegalno otvoren ja nisam bio načelnik, a Bruno Balde je bio predsjednik podružnice IDS-a u Gračišću i član poglavarstva pa je u tome i sudjelovao. Ako je istina da je 400 tisuća kuna nestalo, on je to trebao prijaviti policiji, a ne sazivati konferenciju za novinare 12 godina kasnije, rekao je Mijandrušić.
Veli da kamenolom nema veze s isključenjem Baldea iz stranke.
– Balde je iz IDS-a izbačen nakon što je na svoju ruku promijenio liste za tadašnje lokalne izbore, nije se držao zaključka predsjedništva IDS-a i to je bio razlog što je Jakovčić raspustio podružnicu stranke u Gračišću. Imenovana je tada radna grupa koja je izabrala novo predsjedništvo, dodao je načelnik.

Rimanić: Sve je to izmišljotina!

Gradonačelnik Pazina Neven Rimanić kaže da je već predao izvještaj o ovom slučaju zbog prijave Uredu za ljudska prava koju je predala udruga CERD.- Otkazi su njemu i još četirima osobama uručeni po odluci Gradskog poglavarstva i to zbog preopterećenosti radnim mjestima. Bruno Balde zaboravlja reći da nema ni završenu srednju školu i da je dobio otpremninu u iznosu prosječne mjesečne plaće po svakoj godini staža. Izjave da sam mu prijetio su naprosto netočne, nema ni svjedoka, sve je to izmišljotina, rekao je Rimanić.

M. Jerin
Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.