Ni blizu kao lani: ove godine tek 8 dana iznad 30°C, prošle čak 22 u istom razdoblju!

vremenska_prognoza.jpgVeć u samom početku 2013. godine bile su uočljive velike razlike u odnosu na prošlu 2012. godinu, barem po količini pale kiše te dupkom napunjenih akumulacija. Mnogi će dosadašnji dio ljeta, kao i veći dio proljeća okarakterizirati kao kišno, vjetrovito i prohladno, no statistika ipak ukazuje da je vrijeme “primjerenije prosjeku”, za razliku od ekstremno tople i sušne 2012. godine.

Svibanj 2013. je na istoku Istre bio vrlo kišan, a na zapadu Istre sušan uz temperature u okvirima prosječnih za 5. mjesec (od +0,1 do +0,6°C). Ovogodišnji lipanj je što se količine kiše tiče bio “prosječan”, ali zato je temperaturno odstupanje bilo od +0,5 do +1,3°C što je zapadnu obalu Istre svrstalo u kategoriju “vrlo toplo”. I dosadašnji dio srpnja zasada spada u kategoriju “toplije od prosjeka”.

Prošle godine lipanj je bio ekstremno topao uz temperaturno odstupanje od čak +3,4°C, dok je srpanjska temperatura bila čak +3,9°C iznad prosjeka. Uz to, bilo je vrlo do ekstremno sušno.

Velika razlika u temperaturi uočava se i brojanjem vrućih dana. Vrući dani su dani u kojima temperatura prelazi 30,0°C. Ove godine zasada je bilo tek 8 dana sa temperaturom višom od 30,0°C (pritom je najviša temperatura od 33,5°C izmjerena 19.6.), dok je prošle godine do današnjeg datuma bilo čak 22 vrućih dana uz najvišu temperaturu od 38,6°C izmjerenu 1.7.2012. Izneseni podaci odnose se na postaju DHMZ-a u Pazinu, i kao mjerodavni mogu se u tom slučaju prihvatiti za čitavu Istru.

Spomenimo samo da se gore referentne prosječne vrijednosti odnose na prosječne vrijednosti od 1961. do 1990. godine, koje su ipak niže od temperatura nakon 2000. godine, posebice ljetnih. Ukoliko ovo ljeto uspoređujemo sa nekoliko prošlih, onda možda i subjektivni dojam pojedinca o prohladnom ovogodišnjem ljetu i nije tako pogrešan.

istramet.com

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.