Nije vrijeme za uređenje trgova i parkova, potrebni su projekti razvoja poduzetništva

137950.jpgNezavisna gradska lista nositelja Valtera Milohanića nezadovoljna je činjenicom da je gradska uprava naručila idejno rješenje preuređenja Parka narodnog ustanka koji je prošli tjedan najavljen u medijima.

Nismo protiv uređenja grada, ali smatramo da je trošenje novca i vremena na još jedan novi projekt štetno za gradski proračun u vrijeme recesije.

U ovom trenutku, kada postoji velika vjerojatnost da će se u proračunu za 2010. rebalansom odgoditi uređenje Trga slobode i Parka velikana, gradska uprava kreće u pripremu idejnog rješenja preuređenja Parka narodnog ustanka što je izuzetno loše tempirano.

Pitamo se postoji li ijedan kvadratni metar Grada za koji ne postoji plaćeni idejni projekt, koji će kada Grad bude imao dovoljno novca da ga realizira – zastarjeti.

Načelni stav nezavisne liste je da se ne započinju novi projekti koji nisu razvojni te da se dovršavaju započeti projekti. Smatramo da prioritet moraju imati projekti koji će biti sufinancirani ili financirani od strane Europskih fondova, Države ili Županije te da za druge projekte trenutno jednostavno nema mogućnosti te ih nećemo podržati prilikom donošenja rebalansa proračuna.

Nedavno je najavljen i novi krug potpora i povlastica za poduzetnike. Dobro je da su mjere donesene, ali tražimo od gradske uprave da doradi nove mjere za poticanje gospodarstva, za koje smatramo da nisu dovoljno učinkovite zbog njihove prekobrojnosti i raspršenosti.

Također smatramo da je analiza učinaka prva dva paketa mjera, koja je tek najavljena, trebala prethoditi najavljenom trećem paketu mjera koji je u stvari vrlo sličan prethodnim mjerama.

Preveliki broj mjera u raspršenim odlukama utječe na raspršenost i usitnjenost financijskih poticaja. Za primjer, izdvojiti ćemo mjeru subvencioniranja obveze plaćanja godišnjeg poreza na tvrtku za mala i srednja poduzeća i obrte poljoprivredne ili prerađivačke djelatnosti, kojom je u 2009. godini za cca 130 poduzetnika utrošeno 40.000,00 kn. Računski dolazimo do prosječne subvencije od cca 308 kn po poduzetniku. 308 kn godišnje poduzetniku ne može pomoći ni u kojem pogledu, pa se nameće zaključak da je to mjera iz domene socijalne pomoći, a ne poticajna mjera gospodarstvu.

Uz doradu i bolju promociju postojećih mjera, predlažemo:

Subvencioniranje troškova predstavljanja na sajmovima u zemlji i inozemstvu poduzetnicima proizvođačke ili uslužne djelatnosti, u postotku ovisnom o planiranom povećanju obima proizvodnje ili usluga te o planu novog zapošljavanja

Osnivanje poduzetničkog centra, zadaća poduzetničkog centra bila bi promovirati poduzetništvo, davati informacije o mogućnostima ulaska u poduzetništvo, o poticajnim mjerama koje mogu koristiti poduzetnici, davanje savjeta za vođenje poslovanja, pomoć u pripremi poslovnih planova, organizacija seminara i drugih oblika dopunskog obrazovanja poduzetnika ili u poduzetništvu, upućivanje na ostale specijalizirane oblike pomoći, suradnja s gradskom samoupravom i preuzimanje dijela stručnih poslova gradske samouprave u razvoju gospodarstva.

– Pripremne radnje za osnivanje i izgradnju poduzetničkog inkubatora, poduzetnički inkubatori okupljaju male poduzetnike koji tek počinju poslovati ili su u fazi rasta i razvoja i nemaju vlastiti prostor. Upravo inkubatori omogućuju poduzetnicima korištenje poslovnog prostora po vrlo povoljnim uvjetima (bez najamnine ili uz smanjenu najamninu) ograničen broj godina. Osim poslovnog prostora, korisnicima su na raspolaganju poslovna infrastruktura, intelektualne i poslovne usluge i drugo u razdoblju inkubacije nakon čega bi trebali postati samostalni i prepustiti mjesto u inkubatoru drugom poduzeću. Za poduzetnički centar i  inkubator moguće je dobiti državnu potporu.

Postojeću gradonačelnikovu mjeru poticaja za stvaranje i promociju lokalnih brandova podržavamo, ali tražimo da se za nju i slične mjere raspisuju natječaji.

Priopćenje za medije sa presice održane 29. travnja 2010.
Nezavisna gradska lista nositelja Valtera Milohanića

foto D.Š. Glas Istre

2 komentara na “Nije vrijeme za uređenje trgova i parkova, potrebni su projekti razvoja poduzetništva”

  1. yyyyy napisao:

    Tako je.

  2. Galjardo napisao:

    glas razuma, konačno

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.