Niste bolesni, žedni ste

x91135375017500065.jpgPoruka ‘Niste bolesni, žedni ste’ stoji na naslovnici knjige ‘Vaše tijelo vapi za vodom’ iranskog doktora Fereydoon Batmanghelidja i upravo je ta na prvi pogled jednostavna poruka otkrila svijetu nove medicinske spoznaje o utjecaju vode na ljudsko zdravlje

Iranski liječnik završio je medicinu u Londonu, a nakon revolucije 1979. iranska vlada ga je zatvorila u tamnicu i oduzela mu svu imovinu. Tu počinje njegova fascinantna priča. Upravo je u zatvoru otkrio ljekoviti utjecaj vode na ljudski organizam.

Jedne noći u zatvoru, pokušavajući pomoći muškarcu koji je patio od teških bolova zbog čira na želudcu, dr. Batmanghelidj pacijentu je dao dvije čaše vode. Za osam minuta bol je prestala, a započela je nova era u napretku medicine, piše iranski liječnik. Nakon izlaska iz zatvora napisao je priručnik u kojem upozorava ljude da ne liječe žeđ skupim i ponekad opasnim lijekovima, već ih uvjerava kako vodom mogu riješiti brojne tegobe, pa čak i stres.
Mišljenje nutricionista

Dr. Batmanghelidj smatra da je uzrok brojnih bolesti današnjice koje moderna znanost liječi nepreglednim nizom lijekova kronična dehidracija te da je unosom minimalno 6 do 8 čaša od 2.25 ml u točno određeno vrijeme moguće prevenirati, ali i izliječiti bolesti poput čira na želucu, visokog krvnog tlaka ili reumatoidnog artritisa.

Je li knjiga ‘Vaše tijelo vapi za vodom’ dr. Fereydoon Batmanghelidja stvarno otkrila rješenje za brojne bolesti današnjice, upitali smo nutricionisticu Sandru Krstev Barać.

‘Činjenica je da je u današnjem modernom društvu zapostavljen unos vode, a umjesto vode se piju razni napitci, kava, čaj i alkoholna pića koja uz neadekvatnu hidraciju dovode i do dehidracije organizma. Velik problem predstavlja i smanjen osjet žeđi kod mnogih pojedinaca koji posljedično ne unose dovoljno vode potrebne za osnovne fiziološke funkcije. A poznato je osnovno pravilo da je u trenutku kada osjetimo žeđ, naš organizam već dehidrirao’.

‘Čak i minimalna dehidracija znatno usporava tjelesne procese, a znanstvena je činjenica da dugoročno to može uzrokovati probleme s krvnim tlakom, cirkulacijom i probavom’.

‘Ideja prezentirana u knjizi o važnosti pravilne hidracije u preveniranju mnogih bolesti definitivno ‘drži vodu’, no ipak se teško oteti dojmu da spektakularna izliječenja teških bolesti poput čira na želucu samo unosom vode pojednostavljuje cijelu priču i ne uzima u obzir brojne čimbenike prisutne u nastanku određenih bolesti’, objasnila je Sandra Krstev Barać.

Zdrava Krava

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.