NIT ilegalno emitira, Faggian osnovao novu TV Istru

nit_60176021.jpgNa natječaju za dodjelu televizijske koncesije za Istarsku županiju pojavila se nova tvrtka pod nazivom TV Istra d.o.o. Nije, međutim, riječ o potencijalnom novom ulagaču u medijski prostor Istre, nego Albert Faggian ponavlja recept iskušan i proveden u regionalnom dnevniku Glas Istre.

U najkraćem, županijska televizija i dalje će biti NIT – Nezavisna istarska televizija, ali pod drugom tvrtkom, možda i drugim imenom, jer je dosadašnja preopterećena dugovima, a koncesija je istekla prije 5 dana, 1. prosinca, od kada se zapravo, nakon 12 godina od početka rada, program emitira ilegalno.

Nezavisna istarska televizija kao dio financijski propalog medijskog carstva Željka Žmaka i suradnika spašava se, dakle, na sličan način kao i Glas Istre – prebacivanjem poslovanja u novu tvrtku, dok dugovi ostaju staroj (vidi PDF). Nije vjerojatno, kao ni u slučaju Glasa Istre, da se ovakvi poslovni zahvati odvijaju bez znanja vladajućih lokalnih političkih struktura, posebice s obzirom na to da je riječ o medijima. Točnije, nadzoru nad njima. Treba podsjetiti, za NIT se godišnje iz županijskog i gradskih proračuna izdvaja ne mali novac, a kome će se dodijeliti potpore iz budućih proračuna, ne treba sumnjati.

Informacije o dugovima i dužnicima NIT-a, naravno, nisu nam u potpunosti poznate, ali su i ovdje u pitanju višemilijunske svote. Podsjetimo, fiktivnim ulaskom novog vlasnika, zagrebačke tvrtke Elektronički medijski centar, prije dvije i pol godine uzet je kredit kod Hrvatske poštanske banke u visini od 11 milijuna kuna uz kamatu od 9 posto na koji je upisano založno prvo nad 84 posto udjela u NIT-u. U svibnju ove godine EMC odlazi u stečaj, a gdje je novac završio i koliki je dio kredita uopće otplaćen nije poznato. Nadalje, NIT navodno ima i dug prema tvrtki Odašiljači i veze, koja obavlja uslugu odašiljanja televizijskog programa, ali i prema državi i zaposlenicima, kojih je, što stalno što honorarno 40-ak, kojima navodno posljednje dvije godine nisu plaćani doprinosi na plaće.

Sam Faggianov put pri ‘konsolidiranju’ još jednog medija u Istri tekao je na uobičajeni način. Najprije je u ožujku ove godine promijenjen Nadzorni odbor, u koji umjesto Žmaka, Đanija Bažona i Vinka Dražića ulaze Faggian, Veljo Šumberac i Slaven Žmak. Jedina članica uprave ostaje Gordana Restović, koja je do tada činila upravu zajedno s Predragom Škuljevićem, Donosi se odluka o smanjenju temeljnog kapitala radi pokrića dijela prijašnjih gubitaka s 9,6 milijuna kuna na 2,8 milijuna kuna i to smanjenjem nominalnih iznosa poslovnih udjela udjelničara za 70 posto.

U rujnu se osniva tvrtka TV Istra d.o.o. za proizvodnju i emitiranje televizijskog programa. Sjedište tvrtke je u Puli, Trg I. istarske brigade 10, osnivač je Puljanka d.d., Nadzorni odbor čine Faggian, Zoran Vencl i Korado Soldatić, vodeći ljudi Puljanke, a članica uprave je kao i na NIT-u Gordana Restović.

TV Istra javlja se u listopadu na natječaj za županijsku koncesiju koji je raspisalo Vijeće za elektroničke medije. Odluka o dodjeli koncesije, i to na 12 godina, donijet će se do 10. prosinca, ali nema razloga sumnjati da će je dobiti upravo TV Istra, koja se i jedina javila na natječaj. Matična tvrtka NIT-a se nije javila na natječaj, a o tome, kao i svim ostalim pitanjima ove zanimljive medijsko-poduzetničke priče, Restović je na naš upit kazala da će nam odgovoriti pismeno.

Iz HPB-a očekujemo odgovore na pitanja kolika su potraživanja prema NIT-u i što su poduzeli za osiguranje naplate obzirom da će nova tvrtka, vrlo vjerojatno, preuzeti pokretnine koje su pod njihovim zalogom.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.