Niže cijene kruha, mlijeka i ulja

MlijekoBijeli i polubijeli kruh, svježe mlijeko i ulje s prvim danom veljače pojeftinit će za osam do 12 posto, s tim da će »teret« snižavanja cijena tih prehrambenih namirnica ravnomjerno snositi proizvođači i trgovci. Po okvirnim izračunima sindikata, kruh i mlijeko u prosjeku će pojeftiniti za 50 do 70 lipa, a ulje za gotovo dvije kune.

To je prvi konkretan rezultat dvotjednog rada Vlade, poslodavaca, sindikata, udruga potrošača te općina, gradova i županija. Vlada, pak, ponavlja svoje jamstvo da do ljeta neće rasti cijene struje za građane i gospodarstvo te plina za građane, dok će se za gospodarstvo vidjeti je li moguće zadržati sadašnju cijenu. Premijer Ivo Sanader zahvalio je proizvođačima i trgovcima na snižavanju cijena prehrambenih proizvoda široke potrošnje.

Ovih dana premijer će se sastati i sa Željkom Rohatinskim, guvernerom Hrvatske narodne banke, dok će s bankarima u petak razgovarati ministar financija Ivan Šuker. Po Sanaderovim riječima, i rast kamata predstavlja ozbiljan problem za građane. Stoga se očekuje da će i financijski sektor dati svoj doprinos smirivanju rasta troškova.
Snižavanje cijena kruha, mlijeka i ulja očekuje se u oko 70 posto trgovina, poglavito u velikim trgovačkim lancima. Po riječima Damira Polančeca, potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, elemenata za dosadašnja poskupljenja kruha, ulja i mlijeka ima i stoga je potez proizvođača i trgovaca veliki doprinos. Polančec ističe da Vlada nema alata kojim bi mogla pritiskati proizvođače i trgovce, a maloprodajne će se cijene pratiti putem državne statistike. Tri namirnice, svjesni su toga i u Vladi, vjerojatno neće mijenjati cijenu kod malih trgovaca. Po izračunu Ozrena Matijaševića, predsjednika Hrvatske udruge sindikata, snižavanje cijena triju prehrambenih artikala mjesečnu će sindikalnu košaricu pojeftiniti za 70 kuna. On i trgovce i proizvođače moli da korekciju cijena tih proizvoda ne prevale na leđa svojih radnika, a Vladu da učini sve da bi se osiguralo da ni gospodarstvu ne raste cijena plina jer bi to izazvalo daljnja poskupljenja.
Hrvatska udruga poslodavaca očekuje da i ostali socijalni partneri poduzmu mjere iz svoje nadležnosti da bi ojačali konkurentnost hrvatskog gospodarstva i standard građana.
– Poslodavcima ne odgovara inflacija niti bismo željeli biti njeni generatori, istaknuo je Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a.
Sudionici jučerašnjeg sastanka dogovorili su i da će se napraviti analiza zakona o komunalnom gospodarstvu, na temelju koje će se utvrditi kakve su mogućnosti za korekciju cijena komunalnih usluga na lokalnoj razini. Pritom se posebno apostrofira Zagreb pa je Ivo Sanader poručio da »u smislu napora koje svi poduzimaju, očekuje i da Grad Zagreb razmisli ima li prostora za korekcije«.
– Ako bude moguće da gradovi korigiraju cijene, oni će to i učiniti, poručio je Sanader, a predsjednik Udruge gradova Vojko Obersnel kazao je kako vjeruje da neće biti potrebe za većim korekcijama cijena komunalnih usluga uspije li Vlada održati aktualnu razinu cijena energenata. Za njihovo eventualno smanjenje, rekao je Obersnel, treba promijeniti sustav oporezivanja i drugih lokalnih nameta. Naglasio je i kako očekuje da će Vlada razmotriti mogućnost smanjenja PDV-a na cijene komunalnih usluga u gradovima.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.