Noćas centar ciklone pokraj Istre, lokalno može pasti više od 100 mm kiše, na moru olujni udari vjetra!

vremenska_prognoza.jpgJaka promjena vremena koja za srce ljeta stiže u sklopu neuobičajene Genovske ciklone noćas će zahvatiti naše područje. Pritom lokalno može biti vrlo obilne kiše, ponegdje čak i više od 100 mm ili 100 l/m2 u kratkom vremenskom roku.

Ovakav razvoj događaja možda nam najbolje dočarava WRF baziran na ECMWFU kojeg publicira talijanska LaMMa. Naime na priloženom modelu kojeg donosimo u galeriji vidljiva je oborinska “bomba” na moru pokraj Pule koja se može pojaviti bilo gdje na širem području. Točan položaj najobilnijih oborina naravno da ne možemo precizno znati, pošto je nepredvidljivost vremena ipak još uvijek preteška zadaća za prognostičke modele.

Osim obilnih oborina valja spomenuti i olujne udare vjetra na moru. Naime duž dijela zapadne obale moglo bi biti olujnih udara uvijek nezgodnog zapadnjaka, a zatim sa prolaskom centra ciklonalnog centra puhat će vjetar raznolikog smjera. Prikaz vjetra koji nam donosi ALADIN zaista dočarava svu ozbiljnosti nadolazeće situacije! Svakako još jednom skrećemo pažnju nautičarima na vjetar.

Što se tiče sutrašnjeg dana vrijeme će se do podneva postupno smiriti, a moguća su i sunčana razdoblja. No nakon proboja sjeverca i sjeverozapadnjaka navečer je izgledna nova aktivacija atmosfere uz lokalne grmljavinske pljuskove. Detaljniju prognozu donosimo u našem trodnevnom izvješću u nastavku večeri.

istramet.com

© iPazin.net portal 2001. - 2024.