Nova knjiga Pazinca Željka Maurovića

Najdugovječnija književna tribina u Hrvatskoj, popularni «Književni petak» u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu br. 6, u petak, 4. travnja s početkom u 20 sati ugostit će pazinsko-riječkog književnika Željka Maurovića, uz predstavljanje njegove nove zbirke pripovijedaka «Mentalne mape» u izdanju Naklade ZORO. Uz autora, o knjizi će govoriti njen urednik Davor Šišović, te voditelj tribine Boris Perić.

Željko Maurović je inače rođen u Pazinu 1948. godine, već nekoliko desetljeća živi u Rijeci gdje predaje sociologiju na talijanskoj srednjoj školi, a «Mentalne mape» su mu treća knjiga, nakon zbirki «Modeli mimikrije» te «Istočno od Sunca, zapadno od Mjeseca». U svojim pričama Maurović se bavi egzistencijom i bitkom malog čovjeka, u nekim se pričama reminiscencijama vraća u pazinsko djetinjstvo i mladenaštvo, problematizira urbani život intelektualca, pogotovo u srazu s birokracijom i birokratskim svjetonazorom, a jedan od literarnih izazova mu je i povijest, bliža ili dalja, kojoj pristupa na pomalo borgesovski način, tražeći zaboravljene ili slabo zamjetne tragove i asocijacije na pojmove današnjice kojima se porijeklo zagubilo u povijesnom zaboravu.

Zagrebačka promocija «Mentalnih mapa» prvo je javno predstavljanje ove nove Maurovićeve knjige, a sljedeće je zakazano već za utorak, 8. travnja u autorovom rodnom Pazinu, u 19 sati u Spomen domu.
D. Š.

Više detalja o knjizi i autoru može se vidjeti ovdje: http://zoroblog.blog.hr/2008/02/1624279991/novo-zeljko-maurovic-mentalne-mape.html

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.