Nova osnovna škola na Starom Pazinu koštala bi više od 30 milijuna kuna

Nova osnovna škola na Starom Pazinu koštala bi više od 30 milijuna kunaGodišnji izvještaj i program rada Osnovne škole Vladimira Nazora, oba izložena i usvojena na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, potakli su vijećnike na pitanja i raspravu dijelom na tragu, ali dijelom tematski i izvan dokumenata koji su se na dnevnom redu našli prema uhodanoj godišnjoj rutini.

Tako je Stjepana Gabrića (HDZ), koji je program i izvještaj u kratkom osvrtu pohvalio, zanimalo što je s prije tri godine usvojenim planom gradskih ulaganja u školske objekte, vrijednim čak 73,5 milijuna kuna, iz kojeg nije ostvareno skoro ništa. Među ostalim, tim se programom planirala izgradnja nove škole na Starom Pazinu te proširenja školskih zgrada ili izgradnja sportskih dvorana u Cerovlju, Trvižu, Karojbi, Lupoglavu i drugdje.
– Ne možemo se pomiriti da je iz tog programa napravljeno tako malo, kazao je Gabrić. Pročelnik gradskog Odjela za društvene djelatnosti Boris Demark odgovorio je da to nije operativni plan, već smjernice za razdoblje od 2006. do 2011. godine. Grad svake godine izdvaja 170 tisuća vlastitih sredstava za servisiranje pazinskog školstva, dodao je Demark. Izvijestio je vijećnike da se još prije dvije godine počeo raditi idejni projekt za novu staropazinsku školu, čija je izgradnja procijenjena na 20 milijuna kuna, ali je u međuvremenu Sabor donio novi pedagoški standard. Njegovom primjenom cijena izgradnje te škole povećava se na više od 30 milijuna kuna. Uz prilagodbu projekta novim standardima, u tijeku je projektiranje prometnica u zoni buduće škole, a jedno i drugo bit će gotovo za oko godinu dana, izvijestio je Demark.
Danila Vadanjela (HSU) zanimalo je pak koliko se u pazinskim školama odražavaju problemi u posljednje vrijeme sve zamjetniji u drugim sredinama: ponašanje učenika, pušenje, droga, alkohol, ima li ih i što škola s tim u vezi poduzima. Odgovorio mu je ravnatelj škole Stanko Družeta, rekavši da ni pazinska škola nije imuna od takvih pojava, ali da je ipak dosta daleko od ekstremnih situacija kakve se javljaju u drugim sredinama. Nasilništvo među djecom često proizlazi iz igre jer se i u ponašanju djece odražavaju sve nasilniji sadržaji u medijima, komentirao je Družeta.
Što se pušenja tiče, u pazinskoj školi toga nema, spreman je jamčiti Družeta, dodajući: »A što se događa s djecom izvan škole, puše li ili konzumiraju li alkohol u gradu i na drugim mjestima, to je problem roditelja«. Droga je također opći društveni problem, ali nema saznanja o tome da se ona u pazinskoj osnovnoj školi prodaje. Na tim se problemima radi preventivno, kroz edukacijski rad s djecom i roditeljima, istaknuo je Družeta.
Vadanjela je zanimalo jesu li školski autobusi prenatrpani, pogotovo otkako i srednjoškolci imaju besplatan prijevoz, i ima li sigurnosnih problema s autobusima. Družeta je odgovorio da se među srednjoškolcima autobusom u školu vozi tko se vozio i prije te da, kada sve linije voze, prenatrpanosti ne bi trebalo biti. To se može dogoditi jedino ako se neki autobus pokvari pa uskače neki s druge linije. Autobusi koji su uključeni u prijevoz školske djece prošli su tehnički pregled, dakle trebali bi biti sigurni, a škola nije nadležna za kontrolu sigurnosti prijevoza učenika, napomenuo je Družeta.
Iz godišnjeg školskog izvještaja izdvojimo jedan demografski podatak: ukupan broj učenika u ovoj školskoj godini za 78 je manji nego u prošloj, a u nižim razredima ima 147 djece manje nego lani.
Predsjedniku vijeća Davoru Slokoviću (IDS) za oko je zapela formulacija iz izvještaja o »nepedagoškom rasporedu sati«, pa je ravnatelj Družeta objasnio da bi »pedagoški raspored sati« bio onaj po kome bi prvih nekoliko sati nastave ispunjavali predmeti poput matematike, hrvatskog i slično, dok bi se »odgojni« predmeti smještali među posljednje sate u radnome danu. No, zbog broja nastavnika i zbog toga što isti nastavnici drže nastavu u više područnih škola, to često nije moguće, pa su »ozbiljni« i »lakši« predmeti izmiješani.

Davor Šišović
Glasistre.hr

7 komentara na “Nova osnovna škola na Starom Pazinu koštala bi više od 30 milijuna kuna”

 1. Abel napisao:

  “Iz godišnjeg školskog izvještaja izdvojimo jedan demografski podatak: ukupan broj učenika u ovoj školskoj godini za 78 je manji nego u prošloj, a u nižim razredima ima 147 djece manje nego lani.”

  Čemu nova škola? Da se odvoji radnička djeca od plemstva?

  1. pufpant napisao:

   da da, baš tako, elita da se izvuče na sigurno, da njihova plaha srdašca ne stradaju pod najezdom kvartovskih izroda

 2. bela napisao:

  čemu nova škola?čemu nova škola?čemu nova škola?čemu nova škola?čemu nova škola?

  1. bas_sad napisao:

   istina da se broj djece smanjuje, ali još uvijek ne za toliko da bi svi mogli pohađati nastavu u jednoj smijeni, tj. ujutro što je prema novom zakonu o pedakoškom standardu obvezno od 2018. Baš koliko nam u ovoj lijenoj državi treba za izgradnju škole.

 3. ajme napisao:

  ča će sad pak nova škola kad se je ove godine tek renovirala kuhinja i za ne baš malo novaca. Dom umirovljenika, i psihijatrija će tribat aš ćemo svi poludit kako nan gre

 4. ovako napisao:

  nova škola je potrebna iz razloga da se rastereti stara i da rad u obje škole bude kvalitetniji. to bi se postiglo time da svi učenici pohađaju nastavu u jednoj smjeni i da je mnogo manji broj učenika u razredu. naravno da to podrazumjeva i više nastavnika te stručnih suradnika koje treba platiti…ali sav taj novac je neusporediv s vaznoscu kvalitetne škole na pojednica. toliko…

 5. bela napisao:

  kvalitetna škola kvalitetna škola da da da

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.