Nova paradigma konzumenata droge – kokainski ovisnici i on line savjetovalište Udruge roditelja Zajednica susret Rijeka

Od polovine 90-tih pa do danas paradigma drogiranja potpuno se promijenila a s njom i usluge, pristupi, metode prevencije, liječenje, terapija i tretman ovisnika ističe Sanja Filipović, dipl. psiholog, voditelj projekta on line savjetovališta namijenjenog konzumentima droga, ovisnicima, članovima njihovih obitelji, prijateljima i svim osobama koje imaju neko pitanje u vezi droga i drogiranja. Projekt on line savjetovališta jedan je od programa koji provodi Udruga roditelja Zajednica Susret Rijeka, a koji je financiran od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva obrazovanja i Grada Rijeke.

Nekadašnji korisnik droga (uglavnom opijata) drogirao se da bi se razlikovao od drugih, da bi se identificirao sa skupinom “odabranih”, drugačijih, da bi se identificirao s onima kojima je želio pripadati. U drugoj polovini 90-tih pojavljuju se tzv. supstance “uratka” , tj. uspješnosti u onome što se čini, prvotno vezane uglavnom za željeni seksualni “uradak” (onaj koji nadmašuje granice onoga što se bez stimulansa i emocionalnog ulaganja može izvesti). Mladi “nove generacije” drogiraju se da bi se poistovjetili sa modelima koje im serviraju mediji, da bi se približili željenoj slici sebe samih koja utjelovljuje uspješnost. Image “uspješnosti” prevladao je nad gubitničkom slikom heroinomana, rezigniranog buntovnika, eventualno zaraženog AIDS-om.

Novi konzumenti biraju kokain i psihostimulatore koji im postaje ulaznica u svijet droge, a jedan dio njih završi na kraju na heroinu tražeći načina kako da regulira opću fizičku i psihičku iscrpljenost organizma izazvanu uporabom kokaina. Korisnici ovih droga su „mimetizirani“, nevidljivi, uključeni u društvo, drogiraju se kako bi bolje radili, bolje se zabavljali, bili ljepši, više u trendu, uspješniji, a razlozi raširenosti ovakvog načina drogiranja su u nižoj percepciji rizika, nepostojanju stigme koja prati opijatske ovisnike. «Vrijeme latencije“, odnosno vrijeme potrebno da se od prve uporabe stigne na liječenje za konzumente heroina je u prosjeku 10 godina, dok je za korisnike kokaina i psihostimulatora, prema nekim izvorima, od 12 do 14 godina.

sanjafilipovic.jpgSvi zainteresirani mogu poslati pitanje na on line savjetovalište, koji se nalazi na web stranici www.droga-online.com.hr, a na pitanja korisnika će vam odgovarati stručnjaci raznih profila
( psiholog, liječnik, socijalni pedagog, psihijatar, socijalni radnik i pravnik) koji se drogom i pratećim problemima bave dugi niz godina, zaposleni u različitim javnim institucijama, nevladinim udrugama ili privatnim ordinacijama i praksama. Korisnici mogu dobiti odgovore i od osoba koje u ovoj temi imaju neposredno životno iskustvo- roditelja ovisnika ili ovisnika koji su uspješno okončali programe liječenja i rehabilitacije, ističe Sanja Filipović.

Livio Dolgoš,
dipl. socijalni radnik

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.