Novca za krovove nikad dovoljno

go332732.jpgPoduzeće za upravljanje gradskim nekretninama Pazin d.o.o. lani je, prema izvješću podnijetom na posljednjoj sjednici Gradskog poglavarstva, »okrenulo« oko milijun kuna, što je skoro pet puta više nego 1998. kada je počelo raditi, a dvostruko više nego lani. U ovaj poslovni obračun međutim ne ulaze sredstva pričuve i udjeli stanara u financiranju radova, već se taj novac vodi na posebnim računima.
Tvrtka inače gospodari s 234 zgrade u Pazinu te u općinama Cerovlje, Lupoglav, Karojba, Tinjan i Motovun. Prije tri godine preuzela je od komunalnog poduzeća Usluga i upravljanje nad četiri kotlovnice za centralno grijanje u Pazinu, a od prosinca 2007. i upravljanje nekretninama u gradskim poslovnim zonama. Uz usluge etažiranja zgrada, izrada snimaka, tehničkih rješenja i troškovnika, odnedavno se počela baviti i graditeljskim uslugama te konzaltingom, a ovom je novom djelatnošću ostvarila trećinu lanjskih prihoda. Godišnja bilanca pokazuje da je ostvareno 17.000 kuna dobiti, kojom će se međutim pokriti gubitak iz 2007. godine.

Za zgrade kojima gospodari ujedno i koordinira, vodi ili nadzire poslove vezane uz osiguranje zgrada, dimnjačarske usluge, protupožarne servise, servise i kontrole dizala i gromobranskih instalacija, dezinsekciju i deratizaciju te praćenje emisija onečišćenja.

– Ukupni iznos iz pričuve koju plaćaju stanari, a koju bi Pazin d.o.o. u potpunosti trebao ulagati u radove na zgradama, nije dovoljan da bi se popravilo sve što je potrebno, pogotovo kad su zahvati skuplji i tehnički zahtjevniji, naglasio je direktor ove tvrtke Damir Milanović. Godišnje se od sredstava redovne pričuve prikupi 2,8 milijuna kuna, a prošle je godine u sve radove na zgradama (i popravke te intervencije i investicije) uloženo ukupno 3,98 milijuna kuna. Preklani čak i više: 4,32 milijuna. Zato se u zgradama u kojima se provode veći i skuplji popravci, uz suglasnost stanara, pričuva privremeno povećava dok se ne prikupi dovoljno novca.

Tijekom prošle godine na 25 zgrada izvedeni su veći investicijski zahvati ukupne vrijednosti 1,3 milijuna kuna. U deset slučajeva radilo se o sanaciji krovova, renovirane su dvije fasade i obnovljena četiri stubišta, a u jednoj zgradi sanirana je i međukatna konstrukcija. Za ove su poslove sklapani ugovori sa stanarima, a sanacija dodatna dva krova financirana je kreditom.

Na pazinskim su zgradama najugroženiji krovovi, a iako se svake godine njima i posvećuje najviše pažnje, velik broj ih zbog nedostatka novca još uvijek čeka red. U zadnjih šest godina sanirano je 60-ak krovova, no još 50-ak ih je u kritičnom stanju i trebalo bi ih sanirati najkasnije u roku od tri-četiri godine. Međutim, stanari zgrada kojima su krovovi već popravljeni traže da se na istim zgradama nastave drugi radovi, primjerice popravci fasada, prilaza, ulaznih vrata s portafonskom zaštitom, vanjskih stepeništa i slično.

Najviše posla radnici ove tvrtke imali su s hitnim intervencijama na zgradama odnosno na njihovim zajedničkim dijelovima i uređajima, u čak 125 slučajeva, a uglavnom se radilo o popravcima vodovodnih, kanalizacijskih, toplovodnih i električnih instalacija, popravcima dimnjaka, liftova i oštećenja na fasadama, te u svega jednom slučaju na saniranju narušene statičke stabilnosti zgrade. Još 127 manjih intervencija obavljeno je u sklopu redovnog održavanja zgrada. Osim servisa i godišnjih kontrola dizala, u 16 zgrada farbali su se unutrašnji zidovi, stolarija i bravarija, u 32 zgrade popravljana je rasvjeta, u šest je mijenjana limarija, u osam zgrada ugrađeni su parlafoni, a u četiri zajednički antenski uređaji, dok su na sedam čišćeni i pražnjeni oluci i septičke jame.

U ostalim općinama, pojasnio je Milanović, ovo poduzeće također upravlja nekretninama iz bivšeg društvenog vlasništva, a financijski rezultat gospodarenja nekretninama izvan Pazina je – pozitivna nula.

Davor Šišović
www.glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.