Nove teme iz područja tehničke kulture

rkp-edu31.jpgDosadašnja predavanja IstraMeta pobudila su interes posjetitelja, što kroz temu o kojoj se pričalo, što kroz raspravu koju su predavači potaknuli. Danas je na redu treće njihovo predavanje u sklopu RKPedu projekta, na temu automatskih meteoroloških postaja, koje će u 19sati u prostorijama Radiokluba Pazin održati Goran Kovačević. Osim meteorologije, za ožujak, travanj i svibanj spremne su teme iz područja amaterske radiogoniometrije, fotografije i vektorskih grafičkih programa. Sva su predavanja besplatna i otvorena za svih.

Prvo predavanje na redu je danas. Goran Kovačević iz IstraMeta kroz kombinaciju predavanja i radionice naučiti će posjetitelje kako rade automatske meteorološke postaje, kako su povezane na internet i gdje se mogu pronaći podaci koje one šalju. Zainteresirani za postavljanje takve postaje moći će saznati koji model kupiti i kako ju pravilno postaviti i povezati u mrežu automatskih meteoroloških postaju. Predavanje počinje u 19 sati.

U srijedu. 9 ožujka, počinje tečaj amaterske radiogoniometrije – popularnog “Lova na lisice”. Amaterska radiogoniometrija je radioamaterska sportska disciplina koja povezuje tehniku i orijentacijsko trčanje, a zanimljiva je zbog spajanja višestrukih znanja i vještina, kao i fizičke spreme. U dva predavanja biti će riječi o povijesti “Lova na lisice”, osnovama Morseovog koda koji se u maloj mjeri koristi i u ARG-u, biti će objašnjen princip natjecanja, korištena oprema i tehnika, kao i svojstva rasprostiranja radiovalova u prirodi, a posebna pažnja će se posvetiti snalaženju na terenu i čitanju orijentacijskih karti. Stečenu će teorijsku podlogu polaznici biti u prilici isprobati i usavršiti kroz seriju od četiri treninga “na terenu” – u prirodi, a najbolji će biti nagrađeni i nastupom na “Istarskoj lisici”, natjecanju u organizaciji Radiokluba “Pazin”. Tečaj je prikladan za sve uzraste.

Treći vikend u mjesecu rezerviran je za predavanje Foto Kluba Pazin. 19. ožujka tema će biti “Priroda, panorama, makro“. Nakon što su se u nekoliko osnovnih tečajeva prošle osnove o fotografiji, vrijeme je da se aparatima izađe u prirodu i nauči nešto o fotografiranju svega što je oko nas. Kroz predavanje, koje će započeti u 17 sati, naučiti će se neke osnove o fotografiranju prirode, panorama i makroa, a u nedjelju će se stečeno znanje isprobati “u živo”.

Foto Klub Pazin održati će još dva predavanja: u petak, 15. travnja, s početkom u 18:30 sati biti će predavanje o noćnoj fotografiji, a 14. svibnja, u subotu, predavanje o HDR fotografiji. Predavanja će držati Nerio Belić Rockee, Pazinjan s dugogodišnjim iskustvom u fotografiranju prirode i panorama, jedan od predavača na lanjskoj ljetnoj školi fotografije.

U utorak, 12. travnja, u 19 sati započinje i tečaj grafčkih vektorskih programa. Polaznici će naučiti koja je razlika između vektorskih i bitmap formata i koja je njihova primjena. U radionici će biti govora o alatima u vektorskim programima kao što su Corel ili Illustrator. Naposljetku, odraditi će se nekoliko radova u kojima će se naučiti kako najjednostavnije napraviti vlastite vektorske kreacije.

Sva su predavanja, tečajevi i radionice besplatne i otvorene za svih. Više informacija potražite na: http://edu.rkp.hr/.

TČ / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.