Nove zabrane pretjecanja i kazne za prespore vozače

Na vrlo prometnoj dionici Rogovići – tunel Učka Istarskog ipsilona, od početka godine zabilježeno je pet teških prometnih nezgoda u kojima su smrtno stradale dvije osobe. Najčešće je riječ o frontalnim sudarima koji dovode do najtežih posljedica. Iako, za sada, proizlazi da je glavni uzrok ovih prometnih nezgoda, umor kod vozača, prometna policija Istarske županije i služba sigurnosti Bina-Istre sastale su se da bi preventivnim djelovanjem utjecale na smanjenje ovog nepovoljnog trenda.

Nova signalizacija

Ova dionica žila je kucavica Istre, na njoj se odvija vrlo intenzivan gospodarski i turistički promet. Upravo zbog toga, tom dionicom vozači moraju biti posebno disciplinirani i pridržavati se prometnih pravila. Na zajedničkom sastanku Bina-Istre i Policijske uprave istarske definirane su dodatne tehničke mjere koje bi povećavale sigurnost. Tako će Bina-Istra u dogovoru s policijom na pojedinim lokacijama spomenute dionice, na kojima je bilo dozvoljeno pretjecanje, prometnom signalizacijom to zabraniti.

To su lokacije na kojima neki nedisciplinirani vozači prekorače ograničenja brzine te se upuštaju u opasna pretjecanja. Isto tako, posebnim prometnim znakovima visoke vidljivosti, vozači će biti upozoreni na obvezu poštivanja ograničenja brzine, kao i na dvosmjerni promet koji se odvija na toj dionici. Pored toga, u suradnji s policijom, razmatra se postavljanje dodatnih radara kojima će se upozoravati vozače na prekoračenja brzine. Ove promjene signalizacije su već započele, a konačne izmjene bit će realizirane u kratkom roku.

Opasni spori vozači

– Ovog ljeta na Istarskom ipsilonu bilježimo veliko povećanje prometa, samo tijekom srpnja preko 10 posto vozila više nego prošle godine. Svakodnevno, na Ipsilonu prometuje najmanje 45 tisuća vozila, a subotom dosežemo špice od 60 tisuća vozila. Valja istaknuti da se pored velikog turističkog prometa odvija i značajni gospodarski promet, tj. teretni, koji se očito zbog nešto bolje gospodarske situacije ponovno intenzivirao. U ovakvoj situaciji, posebno na dionici Rogovići – tunel Učka, pojavljuju se spora teretna vozila zbog kojih se stvaraju kolone, pa i nestrpljenje drugih vozača koji se upuštaju u opasna pretjecanja, rekao je Christian Santaleza, direktor Bina-Istre upravljanje i održavanje.

Iako zadnje prometne nezgode koje su se dogodile na toj dionici nisu uzrokovane opasnim pretjecanjem, već je riječ o umoru vozača, Santaleza napominje da im je MUP najavio pojačane kontrole na obvezu propuštanja kolone od strane sporih vozila. Na isti način, našim učestalim prijevoznicima distribuirat ćemo posebne letke kako bismo ih podsjetili na tu obvezu, zaključio je Santaleza.

glasistre.hr

1 komentar na “Nove zabrane pretjecanja i kazne za prespore vozače”

 1. frakat napisao:

  To je ok. Još više kontrole, još više zabrana, još više represije.
  Nije bitno što isprekidana crta olakšava preticanje i omogućava rasterećenje fizičkog prometa te psihološki smanjuje nervozu zbog brojnih kolona koje je teško preticati zbog prometa i mnoštva pune crte. Nije bitno ni to što su ograničenja na cestama svih rangova toliko apsurdne da ih nitko upravo stoga ne poštuje. Nije bitno ni to što se nikada (što ja znam) nije kaznilo netolerantne vozače kamiona ili buseva, a čak ni auta.
  Bitno je skinuti odgovornost i napraviti aktivnosti koje će zvučati aktivne, a u konačnici neće pridonijeti ničemu do većem ograničenju, većoj nervozi, većem broju novokreiranih fiktivnih prijestupa i većem nezadovoljstvu. Kazne za prespora vozila su postojala i prije, samo je stvar u tome što ih nema tko kontrolirati. Jednako npr. kao i maglenke u svako doba i u svim uvjetima…
  Dovoljno je pogledati dionice “starih” cesta u kakvom su stanju propadanja (za Rovinj, Pulu…) te na koliko njih je bezrazložno uvedena puna crta na dionicama koje su inače bile isprekidane. Do Rovinja su prepolovljene takve dionice, za Pulu ponešto novih, za Poreč prepolovljene itd. Dvostruka crta u Istri je ostala nepoznanica, valjda za nadležne inženjere važe neka druga pravila.
  Bitno da prometni stručnjaci i ostala struktura nije odgovorna. Policija će i dalje sama kršiti ograničenja brzina dok odlazi na lokacije za mjerenje brzina prometa (i kažnjavanje), a isto će činiti i u povratku. (-: Prevencija nesreća obuhvaća i davanje pozitivnih prijedloga za unaprjeđenje stanja na cestama – npr. mjere koje su navedene u prvom dijelu klomentara (stanje kolnika, povećanje isprekidanih crta, podizanje besmislenih ograničenja i sl.).
  Idemo dalje. (:

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.