Novi automobil za 13000 kuna

Tata automobilIndijci su napokon dobili svoj narodni automobil od kojeg se očekuje da motorizira naciju. Minimalistički koncipirana Tata Nano ima cijenu od svega 100.000 Rupija, odnosno 1750 Eura. Dugo skrivana od očiju znatiželjne javnosti Tata Nano ugledala je svijet. Nakon četiri godine razvoja konačni proizvod predstavljen je prošlog četvrtka u New Delhiju, a koliku važnost je ta promocija imala pokazuje da su je objavile sve vodeće svjetske medijske kuće, dok je na nacionalnoj televiziji prezentacija izravno prenošena.

Prvi čovjek Tate, Ratan N. Tata je na promociji rekao kako je ovaj automobil namijenjen upravo mladim obiteljima s ograničenim budžetom i pokazuje ostalim proizvođačima automobila da je moguće napraviti cijenom povoljno vozilo.

Indijski narodni automobil dug je svega 3,1 metar, širok 1,50, te visok 1,6 metara. Simpatična monovolumenska forma podsjeća na oblik Matiza ili Sparka, a unutra krije iznenađujuće mnogo prostora, za četiri odrasle osobe.

Osim što su indijski dizajneri pokazali da jeftino nužno ne znači i ružno, tako je ovaj simpatični automobilčić dobio i jednostavni i skladni interijer. Prednja armatura odaje prostranost (koliko je to god moguće izvesti u tim dimenzijama), sjedala su jednostavne i otporne konstrukcije, tako da nas sve zajedno podsjeća na legendarni “Spaček”.

Ovaj minimalistički automobil predstavljen je u dvije verzije. Standard nudi – ništa. Crni odbojnici i spartanski automobil u Indiji će biti dostupni velikom broju siromašnog pučanstva, dok će “luksuzniju” verziju s obojanim odbojnicima i nešto dodatne opreme moći odabrati oni manje siromašni.

Tu zaboravite na bilo koju od blagodati današnje autoindustrije; ovaj automobil stoji koliko i automatski klima uređaj na nekoj od europskih limuzina.

U osnovnoj verziji nema nikakvih natruha električnih uređaja, sve je “na ruke”, servoupravljač će se nuditi u opremljenijim modelima, a o zračnim jastucima, ABS sistemu ili klimi da i ne govorimo.

Ovdje je sve podređeno cijeni. Tako Tata Nano nema ni vanjski retrovizor na suvozačkim vratima, brisač je samo jedan, a poklopci kotača (s tri vijka) su bez poklopaca.

Kao i njemački narodni automobil, Volkswagen Buba, i Tata Nano ima straga smješten motor, ispod podnice prtljažnika. Dvocilindarski benzinski stroj u potpunosti je izrađen iz aluminija i obujma je 623 ccm.

Krasi ga multipoint ubrizgavanje goriva, te 33 konjske snage. Kako kažu, motor zadovoljava važeće Euro norme o količini štetnih tvari u ispuhu. Što se tiče sigurnosti u ovom mikroautomobilu, logično je da proizvođač za taj novac ne može ponuditi zračne jastuke, no tvrde da je automobil ipak izrađen u skladu s važećim sigurnosnim propisima i da njegove deformacijske zone na adekvatan način upijaju energiju sudara.

Tata planira prodaju ovog modela ne samo u Indiji, već i ostalim siromašnijim azijskim zemljama, dok proizvodnja i prodaja kreću uskoro. Već na samoj prezentaciji tisuće Indijaca su u redu čekali da vide to čudo od automobila.

Plan godišnje proizvodnje se kreće između 250.000 i 500.000 vozila godišnje. Za sada nema spomena o prodaji u Europi, no Tata je ovdje prisutna već niz godina i ne bi bilo nevjerovatno da se ove male Tatice jednog dana razimile europskim cestama.

Net.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.