Novi “Fićo” – hrvatski auto godine

Novi FićoFiat 500 hrvatski je automobil 2008. godine. Drugo mjesto, prema ocjeni Hrvatskog novinarskog žirija, pripalo je Mazdi2, a treći je Nissan Qashqai. Zlatni, Srebrni i Brončani volan pobjednicima će biti uručeni potkraj siječnja sljedeće godine, na svečanosti koja će otkriti i dobitnike 14 posebnih priznanja.

Fiat 500, Kia ceed, Mazda2, Nissan Qashqai, Peugeot 308 i Renault Laguna borili su se u četvrtak za mjesto na vrhu, za titulu HR auto 2008.. Poput pravih titana iz grčke mitologije, tih šest finalista prestižnoga izbora za nacionalni automobil godine – koji 14. godinu organizira Zbor automobilskih novinara Hrvatskoga novinarskog društva – najbolje su što je autoindustrija ove godine ponudila.

Svi su redom traženi, svi nude dobar omjer uloženoga i dobivenoga. Stoga ne čudi što se do posljednjeg trenutka nije moglo naslutiti tko će ponijeti titulu. Za najveće favorite slovili su Fiat 500 i Mazda2, no nakraju je žiri prednost ipak dao reinkarnaciji nekad popularnog fićeka, i to sa 72 boda, prema Mazdinih 55 te Nissanova 44.

Završni okršaj odvijao se, dakle, u srijedu. Testni dan na kojem su finalisti morali usporedno pokazati za što su sve sposobni Zbor automobilskih novinara organizirao je u suradnji sa AMC Centrom za sigurnu vožnju. AMC-ov poligon u Mićevcu logičan je izbor, jer je opremljen i simulatorima vožnje na snijegu, ledu, u kišnim uvjetima…

Upravo su takvi bili i ispiti koje su za finaliste pripremili stručnjaci iz AMC Centra za sigurnu vožnju. Uz brzu izmjenu vozne trake (tzv. Los-test) na suhoj i skliskoj podlozi, mjerenje zaustavnog puta na skliskoj podlozi, kočenje s izbjegavanjem prepreke, usporedbu radijusa okretanja, upravljivost vozila, žiri je testirao i mogućnost prijevoza putnih torbi i dječjih kolica, ali i smještaj dječje sjedalice.

Jer, automobil godine mora ispuniti kriterije praktičnosti, isplativosti, dobrih voznih osobina, kvalitete. Naravno, emocije pritom nije moguće isključiti, što je također kumovalo Fiatovoj pobjedi.

Večernji.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.