Novi kilometri kanalizacije

foto: Glasistre.hrZa mjesec dana trebao bi biti dovršen dvokilometarski kanalizacijski kolektor od Starog Pazina do Stancije Pataj, a do kraja studenog proraditi novi odvojak oborinske kanalizacije koji bi za istočne dijelove Pazina umjesto kroz cijeli grad pa do Pazinske jame, oborinske vode odvodio u Pazinčicu u pravcu Rijavca.Ova dva velika posla, kojima gradska uprava i komunalno poduzeće Usluga za nekoliko značajnih postotaka povećavaju kanalizacijsku pokrivenost gradskog područja, minulih su se mjeseci realizirala naizmjenično, i to zbog propisa o zabrani radova duž državnih cesta u vrijeme turističke sezone.

Na pravcu Stari Pazin – zona Ciburi do početka ljeta Usluga je bila izgradila 680 metara trase od Starog Pazina do Lovrina, a kako se od lipnja do rujna na toj trasi nije smjelo dalje raditi, najprije je izgrađen dio kolektora sa suprotne strane, odnosno 530 metara od zone Ciburi do Etradexove crpke (taj dio trase nije uz državnu već uz županijsku cestu, a za nju ljetna zabrana nije vrijedila), a zatim je »napadnuto« gradilište oborinskog kolektora od početka nizbrdice iza Spomen doma (od vrha Rijavca, kako znaju reći Pazinci) pa skoro do samog korita Pazinčice. Tu je u iskopani kanal položeno 280 metara široke cijevi, a zbog visinske razlike bilo je potrebno postaviti i veći broj šahtova. Radovi su koštali 500.000 kuna, a financirali su se isključivo iz gradskog proračuna. Da bi ovaj odvojak oborinske kanalizacije bio dovršen, treba još na njegovom samom kraju, na izljevu u korito Pazinčice, ugraditi separator, uređaj koji iz oborinskih voda mehanički odvaja krupniji otpad poput lišća i grančica, pijeska i zemlje te ulja i masti. Ovaj uređaj je zapravo betonska »kutija« duga desetak metara, zapremine četrdesetak kubika i vrijednosti stotinjak tisuća kuna, koja bi trebala biti nabavljena i ugrađena do kraja godine. Uslugine službe će u propisanim terminima prazniti i odvoziti otpadne tvari nakupljene u separatoru, a iz njega bi u Pazinčicu trebala teći čista oborinska voda.

Kako je, dakle, sve osim separatora na ovom kanalizacijskom objektu dovršeno, Usluga se vratila na gradilište najvećeg kanalizacijskog kolektora ikad građenog na području Grada Pazina. Njegova projektirana dužina iznosi 1.970 metara, a vrijednost 1,57 milijuna kuna, što se pokriva novcem Grada, Istarske županije i Hrvatskih voda. Još pri izgradnji petlje Rogovići na Istarskom ipsilonu bilo je »na suho« položeno 280 metara cijevi, a sada je preostalo posljednjih 400 metara. Najzahtjevniji posao, koji upada u oko mnogim vozačima što svakodnevno prolaze tom prometnicom, je uklanjanje šumskog pojasa odnosno drveća koje na nekim mjestima seže skoro do ceste, te ravnanje terena kako bi se na tako pripremljenoj podlozi mogao početi kopati kanal. Pritom se izuzetno pazi na sigurnosne mjere, no strojevi i iskopana zemlja s kolnikom najfrekventnije prometnice u bližoj okolici Pazina rijetko dolaze u izravan doticaj.

Iskop kanala i polaganje cijevi planira se dovršiti krajem studenog, a zatim slijedi priključivanje naselja i poslovnih objekata duž te gotovo dvokilometarske kanalizacijske trase. Riječ je o oko pet kilometara kanalizacijskih odvojaka, ukupne vrijednosti desetak milijuna kuna, još »nezaokružene« financijske konstrukcije, ali sa željenim rokom dovršetka u 2010. godini. Otprilike se zna za redoslijed spajanja pojedinih naselja: najprije Lovrin, pa Rogovići, zatim industrijska zona Ciburi, pa Maršeti i Stancija Pataj, a tako proširena kanalizacijska mreža omogućit će da se u budućnosti planira izgradnja kanalizacije čak i prema Hekima. Spomenimo da je Usluga dužna izgraditi odvojke do parcela, a gradnju neposredno do priključka trebao bi financirati vlasnik parcele.
U istom ovom dijelu šireg gradskog područja, točnije u naselju Foškići, već za nekoliko dana trebala bi se početi graditi kanalizacijska mreža duljine oko tisuću metara, i vrijedna oko 1,2 milijuna kuna, međutim ona neće biti spojena na spomenuti kolektor prema zoni Ciburi, već neposredno na crpnu stanicu Stari Pazin.

Davor Šišović
Glasistre.hr

3 komentara na “Novi kilometri kanalizacije”

 1. bivas napisao:

  znan da san uleti ne krivo misto ali nu… samo san primjeti da ipazin nema ljestvicu 4. hrvacke nogometne lige. koja sramota za grad s ovakvon nogometnon povješću! dado pršo i to… :) ako more krk imat ovakvu (www.nk-krk.com) stranicu moremo i mi nešto spensat… e da, mogli bite napisat i koj članak o huliganima iz buja koji su danas uništavali naše predivne tribine… hehe

  1. t napisao:

   a moga biš i ti napisat ako znaš nešto više…

   1. bivas napisao:

    to je bila zajebancija btw… ako nisi skuži po “hehe” na kraju… bitno da si ti zajno hiti kontru na to ča san napisa. to je narod pravi, to se odma vidi

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.