Novi proizvodi od mesa istarskog goveda

Sedamnaest projekata ruralnog razvoja Istre prijavljenih evropskim fondovima u ukupnoj vrijednosti od 29 milijuna eura, otvoren pogon za obradu i preradu mesa istarskog goveda i drugih autohtonih pasmina u Pazinu iz kojeg su ovih dana izašli prvi novi proizvodi, pripreme za osnivanje poljoprivrednih razvojnih centara u cijeloj Istri, a napose Centra za regionalni ruralni razvoj i zaštitu biološke raznolikosti na Gortanovom brijegu kraj Pazina – učinak je rada Agencije za ruralni razvoj Istre koji su na konferenciji za novinare pobliže predstavili direktor AZRRI-ja Graciano Prekalj i voditeljica razvojnih programa Jasenka Kapuralin.

U preuređenje bivše Purisove klaonice u pogon za obradu i preradu mesa istarskog goveda, drugih autohtonih pasmina i divljači uloženo je tri milijuna kuna, a nakon niza pokusa s mesnim i začinskim sastavom, prva četiri brendirana proizvoda ovih su dana puštena na tržište, a na jučerašnjoj presici i ponuđena novinarima na kušanje. To su Bakin – trajna salama od mesa boškarina s teranom; Kaparin – trajna salama od mesa boškarina s tartufima, Moro – sušeni but boškarina u medu i teranu; te Morožin – hladni narezak od boškarinovog buta u maslinovom ulju.

U tijeku su pokusi s proizvodima od mesa divljači, počelo se i s pokusima s magarećim mesom, a sljedeće će godine na red doći i meso ostalih istarskih autohtonih pasmina, najavio je Prekalj. Znači li početak prerade magarećeg mesa da je populacija te istarske autohtone pasmine dostigla brojno stanje koje ju spašava od izumiranja, zanimalo je novinare, a Prekalj je iznio podatke udruge uzgajivača istarskog magarca prema kojima je u Istri trenutačno registrirano dvadesetak pastuha i oko 150 rasplodnih magarica.

Posljednjih godina je AZRRI kandidirao evropskim fondovima ukupno 61 razvojni projekt, a Jasenka Kapuralin ih je pojedinačno predstavila, od čega je 15 prihvaćeno, a za pet je provedba u tijeku, izvijestila je Kapuralin, a Prekalj dodao da bi sredinom 2012. godine trebao krenuti i novi AZRRI-jev projekt integralnog brendiranja svih autohtonih istarskih proizvoda.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.