Novi rat na Balkanu!?

BalkanKako je malo dovoljno da se Balkan rastrese i da se čovjeku javi neugodan deja vu na nedavne ratove. Na Šar planini je makedonska policija u potrazi za bivšim vođom OVK-a ubila četvoricu Albanaca: zar nije tako počelo u Makedoniji 2001. godine?
Po gradovima Republike Srpske odvijaju se “događanja naroda”, dok premijer te fantomske daytonske tvorevine prijeti istupanjem Srba iz svih institucija Federacije Bosne i Hercegovine: nije li tako počelo u Bosni 1992. godine?
Približava se 10. prosinca, zaključni dan pregovora o statusu Kosova, nakon čega Albanci prijete proglašenjem neovisnosti, a Srbi Gardom cara Lazara: pa zar nije tako sve počelo u bivšoj Jugoslaviji, još tamo 80-ih, koje sada spadaju već u prošlo stoljeće?
– Nestabilnost je očita ne samo u BiH, nego na cijelom prostoru zapadnog Balkana, zbog čega mi ovdje i dalje držimo minimalni broj trupa kako bi one mogle intervenirati, te kako bi bili sposobni spriječiti bilo kakav novi rat koji bi mogao izbiti – izjavio je nedavno admiral Hans-Jochen Witthauer, zapovjednik vojnih snaga EUFOR-a u BiH, potvrdivši tako zle slutnje o kojima mrmljaju svi pažljiviji promatrači Balkana.

Ruski prsti u vrućem loncu

Amerika je na ovim prostorima imala svoju projekciju, koju je počela ostvarivati Daytonskim sporazumom iz 1995. godine, a željela je okončati priznanjem Kosova. Možda bi tako i bilo, da se posljednjih mjeseci nije umiješala Putinova Rusija, kojoj je Balkan idealni poligon za demonstraciju svoje obnovljene snage. Korištenjem veta u Vijeću sigurnosti, kad je trebalo privesti kraju priču o Kosovu i cijelom Balkanu, te snažnom podrškom Vojislavu Koštunici i Miloradu Dodiku, Rusija se nametnula kao novi, neočekivani arbitar sudbine ovih prostora.
Sjećamo se kako je general Veljko Kadijević početkom 90-ih putovao u Moskvu kako bi pridobio ruske generale za pomoć u velikosrpskom projektu. Ruski generali tada su imali pametnijeg posla, ali danas, kada “ruski medvjed” više ne uzmiče pred teksaškim kaubojima, zapadni Balkan itekako ima razloga biti zabrinut teorijom o ponavljanju povijesti, pogotovo kad srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavi kako se “mnogi u BiH naoružavaju”.
Jer one slike Vladimira Putina na mitingu u Banjoj Luci doista jesu neugodan deja vu nekih drugih mitinga s kraja 80-ih, a tada se nosila slika Znate-već-koga, koji je potom unesrećio sve narode na zapadnom Balkanu, a najviše svoj.

Slobodnadalmacija.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.