Novo nevrijeme u središnjoj Istri, Lindar pod vodom

U utorak oko 17 sati Pazinštinu je zahvatilo nevrijeme s ekstremnim oborinama i grmljavinom. Prema podacima portala IstraMet najviše kiše do 19 sati, čak 55 milimetara po metru četvornom, palo je u Lindaru gdje su zaplivale ceste što je otežavalo promet, dok su stanovnici Kiraca nedaleko od Berma sprječavali da im voda ne uđe u podrumske prostorije.

U samom Pazinu pala su 43 milimetra oborina, a na Starom Pazinu 41 milimetar. Uz kišu povremeno je padao grad, posebice u selima južno od Pazina (Hrestenica, Bertoši…) gdje će vjerojatno biti zabilježene značajne štete na poljoprivrednim kulturama. Pazinčica, zajedno sa brojnim pritocima koji se u nju slijevaju, nabujala je, ali nije došlo do prelijevanja iz korita ili stvaranja jezera u Pazinskoj jami.

Vrlo nestabilno vrijeme uz česte grmljavinske pljuskove nastavilo se i prošle noći kada je najobilnija kiša ponovno pala u Pazinu. Ekstremno vrijeme na Pazinštini ne prestaje. Nakon što je jučer došlo do velikih poplava na širem području grada, u noći je novi grmljavinski sustav ponovno najobilnije oborine donio upravo Pazinu.

Prema podacima s naše meteorološke postaje od ponoći je u gradu palo čak 45 mm, dok je u posljednja 24 sata zabilježeno nevjerojatnih 87 mm. Od ostalih postaja izdvojimo i Matulje (44 mm), Stari Pazin (37 mm), Čepićko polje (36 mm) te Žužiće (35 mm).

Pritom je fascinantan podataka kako je od početka lipnja u Pazinu zabilježeno nevjerojatnih 320 mm kiše, količina koja višestruko premašuje mjesečni prosjek koji iznosi 92 mm.

Što se tiče obale, najviše kiše palo je u Umagu, 26 mm. U Poreču je palo konkretnih 20 mm, a spomenimo i Rovinj s 16 mm. Na jugu Istre značajnija kiša je izostala!

glasistre.hr / istramet.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.