O uređenju i simbolici jaslica

Drugu godinu za redom u Istri se održava seminar o uređenju i simbolici jaslica, a proteklog su vikenda u čakavskoj kući seminar vodili Alen Bažon iz Gračišća i Patricio  Valenta iz Pule koji su poznati po tome što u svojim župama već godinama uređuju jaslice, a Bažon i kao idejni tvorac živih jaslica u Gračišću.

Bažon i Valenta su između Božića i blagdana Sveta tri kralja obišli više crkava u Istri i snimili nekoliko jaslica, a njih su potom analizirali u Žminju. Na seminaru su se  prisutnima obratili načelnik Općine Žminj Aldo Bančić te žminjski župnik Jordan Rovis. Bilo je i riječi o tome gdje postaviti jaslice u crkvi, a jedno od pravila je da se   jaslice ne postavljaju ispred oltara već sa strane ili na nekom drugom mjestu jer je kao i jaslice oltar sveto mjesto.

Posebnost ovog seminara je da nije bilo riječi samo o tome kako i gdje postaviti jaslice nego i podsjetiti koja je njihova simbolika, a Maksimilijan Ferlin, župnik u Starom Pazinu, govorio je upravo o tome i o samom postanku jaslica s naglaskom da je bit jaslica njihova duhovna poruka. Sudionici su sljedeći susret zakazali za 7. siječnja kada će ponovno obići jaslice u istarskim crkvama, a spominjala se i ideja o osnivanju udruge jasličara.

Glas Istre, 28. studenog 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.