Obavijest o slanju letaka kućanstvima o zakonskim obvezama vlasnika pasa

Na snazi je novi Zakon o zaštiti životinja koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 4. listopada prošle godine. Zakon donosi podosta novosti i rokove za prilagodbu kako bi se odredbe istog mogle uspješno provoditi u praksi. S obzirom na to da je propisana i stalna edukacija te razvijanje svijesti javnosti o zaštiti životinja, u suradnji s udrugom Prijatelji životinja Grad Pazin pripremio je letak koji će ovih dana distribuirati kućanstvima uz uplatnice za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda.

Važne zakonske odredbe koje se tiču skrbnika/vlasnika pasa su zabrana napuštanja, obavezno mikročipiranje i kontrola razmnožavanja. Za nepoštivanje tih odredbi predviđene su novčane kazne od 6.000,00 do 10.000,00 kuna. Distribucijom letaka nastoji se obavijestiti i osvijestiti stanovništvo o spomenutim zakonskim obavezama i odgovornom skrbništvu te doprijeti do vlasnika pasa koji do sada nisu mikročipirali svoje pse. Krajnji je cilj uspostaviti kvalitetnu kontrolu i nadzor kako bi svaki pas bio mikročipiran čime će se smanjiti njihovo napuštanje i lakše pronalaziti vlasnika u slučaju kada pas bude izgubljen ili napušten.

9 komentara na “Obavijest o slanju letaka kućanstvima o zakonskim obvezama vlasnika pasa”

 1. ja napisao:

  Još fali obavijest da si vlasnici pasa izvole pokupiti govna za svojim ljubimcima i da ih vode uz nogu na povodcu. I još fali komunalni redar ki će naplaćivat kazne za nepoštivanje higijene pasa na javnoj površini.

  1. Ime napisao:

   Ovo za govna bi svakako trebalo uvest kazne. Ali prije toga postavit kante uz zelene površine za pseći izmet.
   Većina ljudi koja pušta pse na zelene površine ne pokupe ostatke psa, nego nonšalatno odu. A da ne govorimo da ih puste i u dječje parkove da i tamo obave svoje potrebe.

   1. Anonimno napisao:

    Najljepsi je taj trenutak kad ti dijete nogom ili rukom ugazi u pseci izmet usred parka kraj ljuljacke.

 2. Anonimno napisao:

  Svaki vlasnik psa koji ide u šetnju gradom, trebao bi sa sobom imati vrecicu i pokupiti izmet za svojim psom i baciti vrecicu u kantu za otpatke.

 3. Anonimno napisao:

  Možda bi bilo dobro da pustite dječije dreke po parku po kojin vlasnici šetaju breke.

 4. Ivan Rogović napisao:

  Najbitnije je da je Grad Pazin odredio mjesta na koja se psi mogu nesmetano izvoditi,parkovi itd,između ostaloga Željeznički park gdje je moguće psa puštati bez povodca???,iako i taj park ima dječje igralište,nažalost zapušteno(sprave od 75 god od mog rođenja))).Recite mi samo na koji način da vlasnici pasa sa primjerice Buraja dovedu psa a da se prostiš u međuvremenu ne olakša putem??
  Da li ste omogućili ograđena mjesta na više lokacija u gradu gdje vlasnici pasa mogu slobodno uvesti pse da obave nuždu,te da ta ista mjesta Usluga jednom tjedno primjera dezinficira,po uzoru na velike gradove gdje je manjak zelenih površina.Najlakše postaviti tabelu,i kantu za otpatke od stolice životinje.Osobno sam dugo godina bio vlasnik pasa i poznat mi je itekako problem vršenja nužde ljubimaca.
  Zelena površina kraj Pin-a,put prema Kamenu,Željeznički park,livada kod uprave Usluge itd.
  Pa dajte sagledajte problematiku malo dublje,prebrojite vlasnike pasa,provjerite način držanja istih itd itd.
  Hvala

  1. . napisao:

   Pasa i vlasnika pasa ima ali opet malo da bi bili važno glasačko tijelo tako da se o nekom mjestu za izvođenje pasa može samo sanjati a možda ne ni to.
   Što se govanjca tiče, slažem se da vlasnici pasa trebaju biti odgovorniji a komunalci učikovitiji.

 5. Anonimno napisao:

  Debilan zakon!!

 6. Anonimno napisao:

  ahhhhh….nažalost priči o ostavljenim “torticama” pasa svugdje po gradu nema kraja…….iako vlasnici stalno naglašavaju da jako vole svoje pse….još uvijek ne toliko da pokupe svog psa govance i spreme tamo di treba….

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Kada je najbolje vrijeme za napraviti tehnički pregled vozila u Pazinu?


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2019.