Obavijest za pčelare: Ažuriranje katastra pčelinjaka

Svi istarski pčelari hitno moraju povjerenicima u svojim udrugama dostaviti ažurirane podatke o broju svojih košnica kako bi ostvarili pravo na potpore i besplatne lijekove za varou, naglašeno je na nedavnom sastanku koordinacije pčelarskih udruga Istre. Naime, time što je lani nakon godinu dana rada dovršen i objavljen katastar pčelara i pčelinjaka Hrvatske, posao na uvodenju reda u pčelarsku djelatnost nije dovršen: obaveza pčelara je da svake godine na propisanom obrascu prijavljuju broj svojih košnica, čak i onda kada nije došlo do nikakve promjene.

Takoder, broj košnica moraju prijaviti svi pčelari bez obzira jesu li članovi neke pčelarske udruge, ali ipak se isplati biti u udruzi, jer samo članovi udruga (čime automatski postaju i članovi Hrvatskog pčelarskog saveza) stječu pravo na državne potpore i besplatne lijekove. Prilikom prijavljivanja brojnog stanja, pčelari plaćaju taksu od dvije kune po prijavljenoj košnici, a oni koji nisu u udrugama morat će platiti i dodatnu naknadu za obradu podataka. Rok za ažuriranje ovih podataka je krajem ožujka, jer će se na osnovu svježeg podatka o broju košnica raspisati javni natječaj za nabavu lijeka protiv varoe. Lijek
će za članove udruga biti besplatan, a dijelit će se krajem ljeta odnosno početkom jeseni.

Druga beneficija koja se stječe godišnjom prijavom broja košnica je pravo na državnu potporu za nabavu košnica i pčelarske opreme u iznosu od 50 posto nabavne cijene, uz predočenje računa, i to samo za članove pčelarskih udruga. Procedura za ostvarenje prava na ovu potporu medutim još nije do kraja definirana, pa se pčelarima savjetuje da čuvaju račune dok se ne objave potrebni naputci.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.