Obilježavanje godišnjice smrti mons. Bože Milanovića

28. prosinca 1980. godine u Pazinu u 90-toj godini života preminuo je svećenik, pisac i jedan od najvećih istinskih antifašista Istre mons. Božo Milanović.

Božo Milanović rođen je u Kringi 1890. godine, gdje završava osnovnu školu, nakon čega upisuje gimnaziju u Pazinu. Doktorirao je u Beču 1919. godine. Bio je narodnjak, veliki protivnik talijanizacije, pisac i izdavač. Možda najznačajniji doprinos koji je Božo Milanović dao Istri i Hrvatskoj, bio je na Pariškoj mirovnoj konferenciji.
Glavni dokument po kojemu je na Mirovnoj konferenciji u Parizu, 12.veljače 1946. godine Istra pripojena Hrvatskoj bio je dokument „Spomenica hrvatskog svećenstva“ u kojoj su hrvatski svećenici dokazali da u Istri živi većinski narod Hrvati.

Danas, 36 godina nakon smrti Bože Milanovića prisjećamo se velikog humanista, domoljuba i rodoljuba. U njegov spomen 29.12.2016. održana je sv. Misa u župnoj crkvi u rodnoj mu Kringi. Uoči sv. Mise članovi Predsjedništva HDZ-a Istarske županije Monika Udovičić i Aleksa Vale, zajedno sa predsjednikom HDZ-a Tinjan Borisom Mofardinom i ostalim mještanima položili su vijenac ispred spomenika Boži Milanoviću i zapalili svijeću u znak sjećanja na tog velikog hrvatskog sina.
Iz dana u dan sve više smo svjesni veličine ovog čovjeka i istinitosti njegovih riječi. Poznata je njegova izreka: „Politički režimi prolaze, a narod ostaje.“

PKKG

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.