Obilježavanje Svjetskog dana voda

ciburi-1.jpgObilježavajući Svjetski dan voda pod ovogodišnjim sloganom „Voda za gradove: odgovor na urbani izazov“, u Pazinu su predstavljeni realizirani projekti priključenja industrijske zone Ciburi i Pazinka 2, naselja Lovrin i Buraj te Zagrebačke i ulice Pristava na pročistač otpadnih voda.


Pazin, 22. ožujka 2011.g. – Povodom završetka radova na priključenje industrijskih zona, ulica i naselja na pročistač otpadnih voda, danas su gradonačelnik Pazina Renato Krulčić i predsjednik Uprave Usluge d.o.o. iz Pazina Dragan Šipraka predstavili nedavno realizirane projekte.

Vrijednost ukupne investicije iznosi preko 3,7 milijuna kuna, od čega na zonu Ciburi otpada 1.800.000 kuna te na zonu Pazinka 2 iznos od 1.626.950 kuna. Za radove u naselju Lovrin utrošen je iznos od 128.100 kuna dok za naselje Buraj trošak iznosi 51.923 kune. Za ulicu Pristava utrošena su sredstva u iznosu od 31.245 kuna, a za Zagrebačku ulicu 120.133 kune. Grad Pazin sufinancirao je iz vlastitih sredstava iznos od 1.157.351 kuna, Hrvatske vode 1.100.000 kuna, Županija Istarska 800.000 kuna, a od Ministarstva Gospodarstva osigurana su sredstva u iznosu od 700.000 kuna. Investitor radova je Usluga d.o.o. Pazin.
U naseljima Lovrin i Buraj završena je druga faza priključenja na pročistač, priključena je i Zagrebačka ulica, a u ulici Pristava rekonstruirana je kanalizacijska mreža te je mješovita sada odvojena na fekalnu i oborinsku odvodnju. Navedenim je radovima omogućeno spajanje više od dvadeset stambenih objekata na pročistač otpadnih voda čime se sam grad Pazin približava sto postotnoj spojenosti na pročistač, a ostvaruje se započeti višegodišnji program spajanja cijele pazinske kotline na gradski pročistač.

ciburi.JPG

Radovi u industrijskoj zoni Ciburi osim spajanja na pročistač otpadnih voda uključuju i izgradnju oborinske odvodnje, dok je u zoni Pazinka 2 postavljena infrastruktura i za buduću oborinsku odvodnju.
Ovom su investicijom stvoreni uvjeti za spajanje na pročistač osam sadašnjih i desetak budućih objekata u industrijskoj zoni Ciburi, te postojećeg objekta Plodine i budućih šest objekata u zoni Pazinka 2. Na taj su način stvoreni infrastrukturni uvjeti, za sve buduće investitore, za poslovanje koje u potpunosti zadovoljava sve ekološke propise i norme, čuvajući time zdravlje građana i okoliš, čistoću pazinske jame te zaštitu izvora pitke vode južne Istre.

Svjetski dan voda obilježava se već osamnaestu godinu, a ovogodišnji slogan glasi „Voda za gradove: odgovor na urbani izazov“. Grad Pazin uz potporu pazinske Usluge, u svojim razvojnim programima usmjeren je upravo ka tom pravcu, očuvanje okoliša i zaštiti izvora pitke vode. U Republici Hrvatskoj tek je oko 44 posto stanovništva priključeno na kanalizaciju, a samo 23 posto tih otpadnih voda se pročišćuje, što Pazin svrstava u sam vrh gradova po obujmu izgrađene kanalizacije i spojenosti na pročistač, znatno iznad hrvatskog prosjeka.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.