Obilježen Dan Istarske županije

Svečanom sjednicom županijske skupštine danas je u Pazinu obilježen Dan istarske županije koji se slavi u povodu rujanskih odluka iz 1943. o sjedinjenju Istre, Rijeke i Zadra i pripadajućih otoka s maticom domovinom Hrvatskom.

Ustvrdivši kako su rujanski događaji najsvjetliji dio povijesti Istre te kako je Dan Istarske županije također dio istarske ratne povijesti, župan Ivan Jakovčić istaknuo je kako Istra ulaskom Hrvatske u Europsku uniju neće izgubiti svoj identitet.

“Novo doba, novo okruženje je upravo neovisna moderna Hrvatska koju danas vode osobe koje su dobile povjerenje Istre. U takvim okolnostima Istra treba imati svoj put jer ima svoju povijest, svoje ljude, programe i ciljeve”, naglasio je Jakovčić dodavši kako Istra s pravom očekuje visoko razumijevanje za taj, kako je rekao, “poseban, osebujan istrijanski put, od strane današnjih hrvatskih vlasti”.

Lako je dignuti glas protiv, smatra Jakovčić, “ali često to zna biti neodgovorno, pa i opasno za narod”.

“Vjerujem da bi me proglasili herojem da sam potjerao premijera i prvog potpredsjednika Vlade kada su nedavno došli u Labin po pitanju TE Plomin C. To bi s moje strane bilo krajnje neodgovorno te opasno i kontraproduktivno za Istru”, naglasio je Jakovčić dodavši kako i u ovom slučaju dijalog nema alternative.

Poručio je kako Istra očekuje brzo i nedvosmisleno stvaranje decentralizirane, regionalizirane hrvatske države u kojoj ćemo, kako je rekao “napokon disati punim plućima, a ne svakodnevno strepiti od odluka centrale države”.

Ministar uprave Arsen Bauk, obraćajući se skupu, a govoreći o decentralizaciji, kazao je kako su ljudi koji vode Istarsku županiju spremni preuzeti odgovornost i utjecati na život i rad u Istri. On je ujedno izrazio vjeru kako će Vlada svojim djelovanjem opravdati veliko povjerenje koju je dobila od građana Istre.

Ministar turizma Veljko Ostojić izrazio je zadovoljstvo rezultatima ovogodišnje turističke sezone ocijenivši je najboljom u povijesti Hrvatske. U prilog tomu naglasio je kako je Istra do 20. rujna ostvarila sedam posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, odnosno samo u rujnu deset posto više nego u rujnu prošle godine.

Veleposlanik delegacije EU u Republici Hrvatskoj, Paul Vandoren poručio je kako ulazak u Europsku uniju Hrvatskoj donosi uistinu veliku šansu prije svega kada je u pitanju bespovratno financiranje brojnih gospodarskih, kulturnih, znanstvenih i programa u zaštiti okoliša.

“Istra će također od toga imati koristi, treba samo utvrditi prioritete”, zaključio je Vandoren.

Ovogodišnja županijska priznanja odnosno Grb Istarske županije uručena su olimpijcima Giovanniju Cernogorazu, osvajaču zlatne medalje u streljačkoj discplini trap te Damiru Buriću, članu hrvatske vaterpolske reprezentacije koja je također osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu. Grb Istarske župnije uručen je i paraolimpijki Mikeli Ristoski koja je osvojila brončanu medalju u skoku u dalj na Paraolimpijskim igrama u Londonu.

Prije svečane sjednice izaslanstvo Grada Pazina i Istarske županije položila su vijence na spomenik palim borcima i žrtvama fašizma u parku Narodnog ustanka.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.