Obilježen Međunarodni Dan civilne zaštite

2Povodom 1. ožujka – Međunarodnog dana civilne zaštite gradonačelnik Renato Krulčić danas (28.02.2014.) održao je prijem u velikoj vijećnici Grada Pazina.

Prijemu su prisustvovali predstavnici Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Vatrogasne zajednice Istarske županije i Područne vatrogasne zajednice Pazin, načelnici susjednih općina, članovi Stožera ZiS Grada Pazina i susjednih općina, članovi Zapovjedništva civilne zaštite Grada Pazina, predstavnici pravnih subjekata sustava zaštite i spašavanja, predsjednik Gradskog vijeća Boris Demark te pročelnici Gradske uprave.

Gradonačelnik Krulčić pozdravio je prisutne, istaknuo kako se Međunarodni dan Civilne zaštite obilježava 1. ožujka kao dan koji je 1990. godine Glavna skupština Ujedinjenih naroda odredila kao Svjetski dan Civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi.Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o proglašenju Dana civilne zaštite Republike Hrvatske koji se obilježava od 1992. godine.

Grad Pazin, kao i ostale JLP(R)S izdvaja za zaštitu i spašavanje sukladno svojim mogućnostima i prosudbama o prijetnjama i rizicima od mogućeg nastanka katastrofe, a prioritet je da se iz izdvojenih sredstava nabavi oprema i sredstva neophodna za operativno djelovanje postrojbi koje je Grad osnovao.

Izvještaj o stanju zaštite i spašavanja na području Grada Pazina koji usvaja Gradsko vijeće jedanput godišnje predstavlja analizu stanja kojom se utvrđuje stvarno stanje i dostignuti stupanj spremnosti svih sudionika i operativnih snaga zaštite i spašavanja na području Grada Pazina, a Smjernicama za organizaciju razvoj sustava zaštite i spašavanja predviđaju se najvažnije aktivnosti za razvoj sustava ZiS.

Grad Pazin ima Procjenu ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara, koja utvrđuje osnovne smjernice i planska rješenja zaštite ljudi, prirodnih i materijalnih vrijednosti na području Grada. Na osnovu Procjene donesena je i Odluka o određivanju operativnih snaga ZiS i pravnih osoba od interesa za ZiS Grada. U mjesecu ožujku planirano je osposobljavanje Postrojbi civilne zaštite opće namjene Grada Pazina..

Ove godine planira se tematska sjednica u okviru savjetovanja i osposobljavanja članova Stožera zaštite i spašavanja, Civilne zaštite i vatrogastva (10. travanj).

Gradonačelnik zahvaljuje na uspješnoj suradnji u razvoju sustava ZiS Područnom uredu DUZS, Vatrogasnoj zajednici Istarske županije, Područnoj vatrogasnoj zajednici Pazin, ali i svim ostalim subjektima sustava zaštite i spašavanja na području Grada i Općina i čestitao im 1. ožujak – MEĐUNARODNI DAN CIVILNE ZAŠTITE.

pazin.hr/

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.