Obilježen Međunarodni dan starijih osoba te 10.-ta godišnjica rada pružanja socijalne usluge pomoć u kući i Dnevnog boravka za starije osobe Pazin

Danas, 1. listopada  na Međunarodni dan starijih osoba, Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić, je  već tradicionalno sa svojim suradnicima posjetio korisnike Dnevnog boravka za starije osobe Pazin.

Bila je to prilika i za obilježavanje 10.-te godišnjice pružanja socijalne usluge pomoć u kući kao i 10 godina rada Dnevnog boravka za starije osobe Pazin koji djeluju u sklopu Gradskog društva Crvenog križa Pazin. 

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin je 2008. godine u suradnji i uz financijsku podršku tadašnjeg Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Istarske županije, Grada Pazina i 8 Općina pazinštine započelo s provođenjem programa „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“. U programu je tada bilo zaposleno 12 osoba, a usluge su se  na terenu pružale za 125 korisnika programa pomoć u kući te za 30-ak korisnika u Dnevnom boravku za starije osobe Pazin.

Zbog zakonskih promjena 30. travnja 2014. godine prestao je djelovati dotadašnji program Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama. Od 1. svibnja te godine pomoć u kući postala je jedna od socijalnih usluga sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, koju 7 zaposlenih djelatnika GDCK Pazin sada pruža za 85 korisnika s područja Grada Pazina i 8 susjednih Općina, dok voditeljica Dnevnog boravka za starije osobe provodi organizirane aktivnosti za 20-ak korisnika uglavnom iz Pazina.

U ime domaćina svojim se je pozdravnim riječima obratila Marijana Krbavac Žulić, ravnateljica GDCK Pazin, dok nas je kroz proteklih deset godina provođenja programa putem prezentacije proveo voditelj pružanja socijalne usluge Radenko Vadanjel. Istaknuo je podatak da je pomoć u kući tijekom deset godina pružana kod 362 korisnika kojima su pružene 63.352 usluge. Kao zanimljiv podatak naveo je da su korisnici programa u najvećoj mjeri uslugu Razgovor i druženje isticali kao jednu od za njih najvažnijih usluga, što je i za očekivati budući da najveći broj korisnika programa čine samačka domaćinstva.

Svim se uzvanicima obratio i Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić te čestitao Međunarodni dan starijih osoba. U svom je govoru istaknuo kako ljudi žive sve duže i u boljim uvjetima, što je rezultat općeg društvenog napretka. No, živimo i u razdoblju velikih demografskih promjena u kojem broj osoba starije životne dobi postaje sve brojniji. Grad Pazin u partnerstvu s organizacijama civilnog društva i ustanovama prije svega nastoji pružiti podršku najranjivijim skupinama, a to su prije svaka naši najmlađi ali i stariji sugrađani. Naglasio je ulogu koju imaju odnosi između različitih generacija koji čine društvo. Ključna je solidarnost među generacijama u svim područjima obitelji, zajednice i društvenog života. Mi koji smo mlađi moramo biti svjesni da, kako bismo napredovali u izgradnji našeg društva, moramo priznati i  vrednovati iskustvo starijih generacija i njihove trenutne sposobnosti. Istovremeno, moramo biti u stanju prenijeti takve vrijednosti sljedećim generacijama. Međugeneracijska solidarnost je prirodno okruženje u kojemu se susreću, uče i razmjenjuju iskustva i znanja među pojedincima. Ona nudi prednosti svima i pomaže u postizanju integriranog društva.

Grad Pazin stoga nastoji podržati sve aktivnosti koje građanima starije životne dobi omogućuju  što je moguće zdraviji, neovisniji, aktivniji život i potpunu integraciju u društvo. Prije svega kroz suradnju s Gradskim društvom crvenog križa Pazin koji je nositelj ključnih vaninstitucionalnih programa poput Dnevnog boravka za starije osobe u Pazinu, ali i pružanja socijalne usluge pomoć u kući koju Grad Pazin podupire u suradnji sa općinama Pazinštine, Istarskom županijom i Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Također je uputio zahvalnost i Centru za socijalnu skrb Pazin, te ostalim suradnicima, djelatnicima (sadašnjim i bivšim) te volonterima u programu čiji je doprinos veoma važan da se program uspješno provodi već deset godina za redom kao i želje za uspješan nastavak programa za još dugi niz godina.

Program su svojim nastupom obogatili učenici Osnovne glazbene škole iz Pazina Jure Brajuha i Borna Pulić, te zbor korisnika Dnevnog boravka za starije osobe Pazin –„Margarita“ sa svojom voditeljicom Paulom Jurman.

Nakon službenog dijela programa uslijedilo je zajedničko druženje uz pjesmu i ples.

Obilježen Međunarodni dan starijih osoba te 10.-ta godišnjica rada pružanja socijalne usluge pomoć u kući i Dnevnog boravka za starije osobe Pazin

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.