Obilježen svjetski dan znanosti u ogranku Matice Hrvatske u Puli

Ogranak Matice hrvatske u Puli u suradnji sa Sonjom Prelovšek-Peroš, učiteljicom fizike i matematike iz Osnovne škole Vladimira Nazora u Pazinu obilježili su Svjetski dan znanosti u prostoru Matice hrvatske u Puli. Tom su prilikom izloženi mali učenički projekti iz fizike čije su teme bile raznovrsne: od mjerenja brzine, gustoće, tlaka i težine do zamišljaja atoma. Autori tih su radova učenici 7. i 8. razredā Matične škole Pazin i Područne škole Sveti Petar u Šumi, a izložbu su pripremile Alvijana Klarić, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i spomenuta učiteljica Peroš koja je te radove vjerno čuvala od 1994. godine do danas.

U svom je izlaganju govorila o problemskom ili konstruktivističkom pristupu nastavi fizike u čijem je središtu učenik i razvoj njegovih spoznajnih sposobnosti: analitičkog, sintetičkog, kreativnog i kritičkog razmišljanja. Cilj izložbe bio je potaknuti aktivno učenje i otkrivati učenički svijet fizike u kojem su učenici „mali istraživači“.

U drugom je dijelu predstavljena knjiga Ruđera Josipa Boškovića pod naslovom Pomrčine Sunca i Mjeseca. Riječ je o dvojezičnom, latinsko-hrvatskom spjevu koji je objavljen u izdanju Matice hrvatske 2012. godine. Knjigu je predstavio njezin priređivač, prof. dr. sc. Stipe Kutleša koji je ujedno govorio o životu i radu Ruđera Josipa Boškovića, odnosno o njegovim doprinosima pojedinim znanostima i o suvremenom značenju njegove teorije.

U trećem, ujedno i posljednjem dijelu, prof. dr.sc. Stipe Kutleša je održao prigodno predavanje o znanosti pod nazivom Govori li znanost istinu? Moderator programa bio je doc. dr. sc. Daniel Mikulaco, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Puli, a cilj cijelog programa bio je približiti znanost učenicima i studentima.

Alvijana Klarić / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.