Obilježena 20. obljetnica Pazinskog kolegija

2Svečanom akademijom u pazinskom Spomen domu prošlog je vikenda proslavljena 20. obljetnica Pazinskog kolegija – klasične gimnazije, te 100. obljetnica zgrade Kolegija. Posebno dirljiv trenutak bio je kada se dvoranom razlio glas mons. Antuna Heka, snimka njegovog govora izrečenog 31. siječnja 1993. godine prigodom potpisivanja Povelje o otvaranju Kolegija.

Prethodno je svečano misno slavlje u prisustvu 40-ak svećenika (bivših djelatnika, učenika pazinskog kolegija ili pazinskog sjemeništa) predvodio još jedan bivši đak Pazinskog sjemeništa – gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović. Porečki i pulski biskup Dražen Kutleša istaknuo presudnu ulogu mons. Antuna Heka u pokretanju projekta Kolegija, kazavši da je “veliki broj svećeničkih zvanja i intelektualaca koji su izišli iz Kolegija znak obilnih duhovnih i intelektualnih plodova Sjemeništa i Kolegija”.

Mons. Bogović, bivši đak pazinskog sjemeništa, prisjetio se kako je on sam u pazinsko sjemenište došao 50-ih godina prošlog stoljeća i svoje je učeničke dane dijelio s biskupom Milovanom, akademikom Josipom Bratulićem i drugima. Tada su sjemeništem upravljali mons. Božo Milanović i mons. Josip Pavlišić, kasnije riječko-senjski nadbiskup. Podravnatelj sjemeništa kratko je vrijeme, do nasilne smrti u Lanišću, bio blaženi Miroslav Bulešić.

Na kraju mise ravnatelj Pazinskog kolegija – klasične gimnazije Alejandro Castillo Jimenez uputio je poseban pozdrav i zahvalu mons. Antunu Bogetiću koji je prije 20 godina pastirskom mudrošću prepoznao vrijednost Hekovog projekta Kolegija i podržavao ga u potpunosti.

glasistre.hr

5 komentara na “Obilježena 20. obljetnica Pazinskog kolegija”

 1. vajkkontra napisao:

  Nemojte sve baš toliko hvalit. Zašto niste recimo na kraj teksta napisali kako je grad pazin ša zidat novu dvoranu jer je kolegij da svoju po prevelikoj cjeni za korištenje gradu. Ako je sva stručni kadar tako dobar ne kapin zaš se vode politikon TUĐE NEĆEMO SVOJE NEDAMO. Vi ste djelom krivi za novu dvoranu

  1. pkkg napisao:

   opet ista priča
   ispada da kolegij zarađuje na dvorani
   najam uopće ne pokriva održavanje, a kamoli da je dovoljno za pokrit dug za zidanje u kojemu grad uopće ni sudjelova
   ćete vidit koliko će koštat održavanje i korištenje dvorane gssjd
   zaboravljate da dvoranu kolegija koristi gssjd bez naknade, a održava je sam kolegij
   sigurno bi bilo jeftinije da grad i gssjd pomoru odrzavat dvoranu kolegija, nego da su sli delat svoju
   nisu je sli delat iz potrebe ili isplativosti, nego iz interesa i politike
   pitajte koliko kosta najam dvorana u rijeci

   1. dvorana napisao:

    Napokon razmišljanje kakvog se očito nije sjetio nitko tko sjedi u gradskom vijeću. Jedno je sagraditi dvoranu, a drugo je tu dvoranu održavati. Nemojmo miješati ovu temu s temom “Problem prostora pazinskih sportskih udruga” – dvorana koja se gradi je jedna i teško da će u njoj istovremeno moći trenirati 5 sekcija različith sportskih udruga.
    Opet, jeli pošteno da tu dvoranu (izgradnju i održavanje) plaćaju i oni kojima ona nije nikako zanimljiva i njome se ne koriste ni oni (ni njihova djeca) – primjer povećanja prireza? Nadam se da je razrađen plan upotrebe na način da se troškove (ili bar većinu) pokrivaju oni koji ju koriste, a ne svi koji žive u Pazinu i okolici, zato jer je dvorana napravljena tu gdje je.

    1. sportas napisao:

     Postoji procjena troškova održavanja, tj. “hladnog pogona” te nove dvorane. Cifra je stravična, da je iman strah nanke tuka napisat. Kad san je ču san požali ča san i ja branija izgradnju. Sad ćemo svi to plaćat, i mi kojima nan treba, i ostali koji nikad neće kročit unutra.

 2. klasicar napisao:

  To ti je po onoj “sto puta ponovljena laž na kraju postaje istina”

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.