Obilježena pedeseta godišnjica školskog lista “Stvarnost”

StvarnostPedeseta obljetnica školskog lista »Stvarnost« pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile obilježena je jučer u školskoj Plavoj dvorani predstavljanjem novog izdanja. O povijesti i utjecaju lista izlagali su nekadašnji školarci, urednici ili suradnici lista.

Prof. Magda Rimanić govorila je o listovima prethodnicima »Stvarnosti«, koje su učenici izdavali u tzv. staroj gimnaziji: liberalni »Naprijed« i katolički »Luč« i »Krijes«. Rekla je da je u početku list izlazio mjesečno u obliku letka i nabrojala mnoge danas poznate ljude koji su surađivali u njegovom stvaranju te bili nositelji kulturnih tendencija u gradu.

Ravnatelj Josip Šiklić telefonom je nazvao akademika Josipa Bratulića pa su uz pomoć mikrofona i zvučnika učenici mogli čuti Bratulićeva iskustva, jer je i on u mladosti pisao u listu. Akademik je poručio mladima da čitaju, pišu te budu nemirna duha i željni znanja.

Gosti su potom odgovarali na pitanja srednjoškolaca pa je tako na upit o cenzuri bivši dugogodišnji ravnatelj Galiano Labinjan odgovorio da su list učenici autonomno formirali i pripremali te da je škola imala tendenciju u svim segmentima razvijati učeničku kulturnu i javnu aktivnost. Novinar Glasa Istre i nekadašnji urednik »Stvarnosti« Davor Šišović rekao je da je taj list početkom 80-ih bio svojevrsni poligon za vježbanje novinarstva. Prerastao je iz pretežno literarnog u novinarski medij zahvaljujući čestom izlaženju i praćenju gradskih događaja, kazao je Šišović. Istaknuo je da bi se učenici trebali izboriti da ga potpuno sami kreiraju, uređuju i potpisuju. Preduvjet svakog značajnijeg pisanja je čitanje, završio je savjetom Šišović. Školski fanzin »Dikobraz« (nastao 1999. godine) ime je dobio nakon posjeta zagrebačkom ZOO-u i »psihološke identifikacije« s naravi životinje, rekao je njegov autor Anton Finderle. Vesna Rusijan-Ljuština istaknula je da joj je vrijeme rada u listu bilo posebno u emotivnom smislu te govorila o tadašnjem kompliciranom tisku sa šapirografom, kojim reprodukcija slika nije bila moguća.

Svim su učenicima podijeljeni novi primjerci, a u školskoj knjižnici prigodno je postavljena izložba starih brojeva lista. Novi broj djelo je školske literarno-novinarske grupe pod vodstvom prof. Barbare Širol i školskih fotografa/dizajnera s prof. Geom Vlaketić.

Anđelo Dagostin
Glasistre.hr

3 komentara na “Obilježena pedeseta godišnjica školskog lista “Stvarnost””

 1. Anonimno napisao:

  Još barem 50 godina samo s manje revijalnih, a više redovnih izdanja kroz godinu.
  A.

 2. ivka napisao:

  joj, nekad san i ja pisala za stvarnost… čestitan na 50-oj godišnjici…

 3. Anonimno napisao:

  Anke :-)
  Cestitke, suzi

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.