Obilježeno 30 godina Planinarskog društva Pazinka

Prigodnim pješačenjem na stazi zvanoj „Po pazinskeh briegah“ na kojoj je sudjelovalo šezdesetak planinara iz društva domaćina, te Planika iz Umaga, Opatije, planinarske sekcije Slovenskog kulturnog društva „Bazovica“ iz Rijeke te Snežnika iz Ilirske Bistrice obilježeno je točno 30 godina od osnutka Planinarskog društva Pazinka.

Naime na današnji je dan u pazinskom Spomen domu iz planinarskog društva Kamenjak održana osnivačka skupština i stvoreno je posebno društvo u Pazinu pod okriljem tadašnje kemijsko-tekstilne tvornice Pazinke. Prva predsjednica je bila Elija Kurelović, a vodstvu su bili Raul Bučić, Nikola Putica, Biserka Čurković te kasniji dugogodišnji predsjednik Franjo Paulišić, a veliki doprinos je dao i Zvonimir Blažević, tada rukovoditelj Službe za odmor i rekreaciju Radne organizacije Pazinka.

Planinari su krenuli od Spomen doma, pokraj crkve Svetog Nikole kroz stari dio grada pokraj Kaštela sve do mosta. Tamo su oni koji su prvi put posjetili Pazin zastali kraj prirodnog fenomena – Pazinske jame. Pu je nastavio dalje kraj zgrade Usluge i uslijedio je uspon na Gortanov brijeg, s kojeg puca predivan pogled na pazinsku kotlinu, ali i na snijegom zabijeljenu Učku.

Staza je nastavila pokraj jednog od prvih istarskih silosa iz 1921. godine. Nastavila je dalje preko vrhova Dibovljak, Orljak i Finderlov brig s kojih se kroz gustiš otvaraju vidici na širu pazinsku okolicu, na beramsku akropolu, ali i na zasniježenu Ćićariju, Kršiklu, umjetno jezero Butonigu i druga nedodirnuta istarska mjesta i zaseoke.

Zastali su posebno na sjecištu puteva za Grdoselu na vidikovcu Šanpjerovac odakle se vidi Lindar i njegov zvonik kao na dlanu. Uslijedilo je lagano gacanje u blatu do Dušani, gdje je organizirana muzika i zabava. Prohladno vrijeme nije pravilo problema, a lagana staza duga 12 kilometara pređena je bez prevelikih zastoja. Najstariji na pohodu bio je Dušan Francetić, a najmlađi 6,5-godišnjaci Jakov Finderle i Viktor Močibob.

Pazinsko planinarsko društvo odnedavno je na korištenje od Grada Pazina dobilo prostor u pazinskoj vojarni, nedaleko moto kluba Indians, a u idućoj godini planiraju krenuti s renovacijom tih prostora. Također, na korištenje je od Zajednice sportskih udruga dobilo informativnu tablu ispred Spomen doma, a uskoro se planira i formiranje web stranice. Veliki skupni sastanak je planiran za siječanj, kada će se vršiti i upisi planinara i prodaja markica za iduću godinu, javljaju iz društva.

1 komentara na “Obilježeno 30 godina Planinarskog društva Pazinka”

  1. planinar napisao:

    Ispravka-dopuna:
    15.10.’80. održana je osnivačka skupština planinarske sekcije Pazinka PD Kamenjak, Rijeka. Skupu je predsjedavao Zvonimir Blažević. Izabrani: predsjednica Elija Kurelović, zam. pred. Raul Bučić, blagajnica Biserka Čurković-Pilat, ekonom Ivan Menger, član Rigo.
    18.12.’81. održana je osnivačka skupština PD Pazinka. Skupu predsjedava Zvonimir Blažević uz Milivoja Dobrilovića, Branku Ivančić i Nikolu Putica. Izabrani: predsjednik Milivoj Dobrilović (1981.-1986.?), tajnik Frane Paulišić,…
    Osobnu arhivu sam voljan prepustiti PD Pazinka, jer je očito da nemaju sačuvanu arhivu društva.

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.