Objektivan osvrt na klimatske promjene

Petar RadovanU ponedjeljak je održano još jedno uspješno predavanje u sklopu edukacijskog programa Radiokluba Pazin. U ovoj opširnoj temi predavač Petar Radovan iz IstraMeta dotaknuo se bitnih činjenica, a pogotovo priče oko ugljikovog dioksida i njegovog utjecaja na klimu. Glavni zaključak je da klima nije konstanta i da se ona uvijek mijenjala kroz prošlost s velikim posljedicama za biljni i životinjski svijet, te da je utjecaj čovjeka (putem emisije CO2) nemoguće dokazati.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća usprkos velikom porastu koncentracije CO2 u atmosferi, globalna temperatura zraka je padala pa se u znanstvenim krugovima govorilo i o “globalnom zahlađenju”! Isti trend bio je prisutan i u našim krajevima: Linerani trend pokazuje rast prosječnih godišnjim temperatura zraka, ali ako se pogleda malo detaljnije po desetljećima uočavamo da nije sve baš tako jednostavno.Temperatura zraka raste tek posljednjih 20 godina, dok je prijašnjih 20 padala! I to usprkos najvećem rastu CO2 u atmosferi u to vrijeme. Razbijanje uvaženog mišljenja da temperatura zraka raste ovisno o koncentraciji CO2 vrlo je bitna upravo zbog toga jer se svi “crni” scenariji u budućnosti direktno temelje na tom odnosu (koji zapravo ne postoji u tom obliku).

Isto tako bilo je riječi i o anomaliji ledenog pokrova. Dok je u medijima uglavnom zastupljeno samo topljenje na Arktiku, mi smo spomenuli i rast ledenog porkova na Antarkitici koji se uglavnom ignorira u službenim analizama.

Raspravljalo se i o mogućem dolasku ledenog doba (tu tezu u Hrvatskoj prvi je promovirao akademik Vladimir Paar), no o tome ponovo na nekom drugom predavanju.

istramet.com

2 komentara na “Objektivan osvrt na klimatske promjene”

  1. Shjora napisao:

    Odlično! Koje li osvježenje… Treba čim više ovakvih rasprava. Bravo RKP i suradnici!

  2. Bepo napisao:

    Zavjera o greenhouse efektu.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.