Obnavlja se zgrada kina, Mirne i glazbene škole

KinoRad Županijske skupštine od njena osnutka odvija se u prostorima Spomen doma koji se za tu prigodu iznajmljuju. Nakon uređenja županove zgrade na Drščevki, gdje je smještena Stručna služba Skupštine i Poglavarstva te prostori za predsjednika Skupštine i župana, tamo je moguće održati sjednice klubova vijećnika i skupštinskih odbora. No, nema dovoljno velike dvorane za 41 vijećnika, članove Poglavarstva i sve ostale koji na sjednici Skupštine moraju biti, uključujući novinare.

Kada je krajem 2005. godine održan sastanak poglavarstava Županije i Pazina, jedna od tema bila je i uređenje sjedišta Županijske skupštine. Za tu je svrhu namijenjen kompleks koji čine zgrada kina, dvorane Mirna i Osnovne glazbene škole, kao i okoliš omeđen ulicom Narodnog doma i Prolazom Jože Šurana, ukupne površine oko 2.500 četvornih metara. Zgrada ima i povijesni značaj jer tu su 25. rujna 1943. donesene povijesne Pazinske odluke o sjedinjenju Istre s maticom zemljom, a od 2002. se 25. rujna obilježava kao Dan županije.
U prijedlogu županijskog proračuna za 2008. godinu (županijski ga vijećnici još nisu imali na dnevnom redu) za uređenje sjedišta Županijske skupštine u Pazinu planirana su tri milijuna kuna. Sve te aktivnosti na kojima zajednički rade Grad i Županija koordinira Josip Zidarić, pročelnik županijskog Odjela za održivi razvoj, koji je ovih dana u Pazinu imao radni dogovor. Upitali smo ga do kuda se stiglo i kakvi su planovi.
Izrađeni su arhitektonski snimak zgrade, geodetske podloge, projektni program i usuglašeni svi detalji vezani za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje rekonstrukcije i prenamjene gradskog bloka koji čine kino, Mirna i Osnovna glazbena škola koje je izradila tvrtka »Kostrenčić i Krebel arhitekti« iz Zagreba. Oni će izraditi i glavni i izvedbeni projekt. Plan je da se glazbena škola proširi natkrivanjem terase. Cijela bi se zgrada temeljito rekonstruirala, što znači zamjenu krovišta, svih instalacija stropne konstrukcije, fasade i stolarije. Za potrebe Županije bilo bi namijenjeno 900 kvadrata, uključujući cijelo prizemlje.
U sadašnjoj bi kinodvorani zasjedala Županijska skupština, dok bi u Mirni bili prostori za klubove vijećnika, odbore i sastanke, pomoćni i sanitarni prostori. S obzirom na visinu prostora u kinu izgradila bi se međukatna konstrukcija, a na gornjem katu bile bi kancelarije za skupštinske službe uz prateće sadržaje. Iako Zidarić nije želio govoriti o tome tko bi se tu doselio, gotovo je sigurno da će to biti spomenuta Stručna služba.
Ulazni hol bio bi gdje je danas ulaz u kino s tim da bi postojao i drugi ulaz iz Ulice Narodnog doma koji bi se, primjerice, koristio u svečanim prigodama. Na pitanje ostaje li Pazin bez kina, gradonačelnik Neven Rimanić kaže da je u projektu sportske dvorane planirana i kinosala sa sto mjesta.
Planira se i gradnja podzemnog parkirališta za 20-ak vozila tako da bi se plato trga pred kinom digao za oko metar i pol, a iskop bi se radio ispod trga. U to bi se podzemno parkiralište ulazilo rampom s trga kod kina, a izlaz bi bio kod zgrade tržnice. Budući da to nije planirano u gradskim dokumentima, mora se mijenjati DPU Pazin centar, pa je za taj posao osnovano povjerenstvo. Za 20-ak vozila bit će mjesta i na trgu koji će biti prostor za okupljanja i razna događanja.
Hodogram aktivnosti predviđa do kraja ožujka 2008. donošenje izmjena i dopuna DPU-a Pazin centar, u travnju dobivanje lokacijske, a u svibnju građevinske dozvole i početak gradnje. Ove je godine Županija za papirnati dio posla osigurala 450 tisuća kuna. Procjenjuje se da će radovi koštati 10-ak milijuna kuna.
– Sve ovisi o novcu. Ako ga bude, sve može biti gotovo 2009. godine, veli Zidarić.

Glasistre.hr

9 komentara na “Obnavlja se zgrada kina, Mirne i glazbene škole”

 1. Anonimno napisao:

  A zašto se kino ne odvija u spomen domu kao nekad…

 2. centar napisao:

  Ne vjerujem im ni riječi.

 3. sss napisao:

  a di ćemo mi vježbat mislim svirat i plesat???

 4. Dobriša C. napisao:

  evo vam jedne moje pjesme da se malo poveselite na ovaj tmuran pazinski petak:

  VOĆKA POSLIJE KIŠE

  Gle malu voćku poslije kiše:
  Puna je kapi pa ih njiše.
  I blješti suncem obasjana,
  Čudesna raskoš njenih grana

  Al nek se sunce malko skrije,
  Nestane sve te čarolije.
  Ona je opet, kao prvo,
  Obično, malo, jadno drvo.

 5. Anonimno napisao:

  Na pitanje ostaje li Pazin bez kina, gradonačelnik Neven Rimanić kaže da je u projektu sportske dvorane planirana i kinosala sa sto mjesta.

  Pitanje je kada je realno očekivati izgradnju sportske dvorane na zelenoj površini iza Spomen doma. Da li će u međuvremenu pazinska publika biti bez kino sale?

 6. Anonimno napisao:

  he he, svih nas 5…

 7. Anonimno napisao:

  dvorana, kino, …ce i bazen sagradit uz dvoranu? :-)

  1. tomcub napisao:

   aha, i podzemnu garažu, wellness, shoping centar, javnu kuću..sve će biti na jednom mjestu

 8. Anonimno napisao:

  kad su izbori onda saznamo ča je sve moguce u pazinu napravit

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.