Obrazovni kampus Umag: polaganjem kamena temeljca za izgradnju srednje škole započeta najveća investicija u obrazovanju u Istri

Umag, grad djece, nositelj brojnih priznanja i najbolji grada u odgoju i obrazovanju, danas piše povijest. Danas, 27. prosinca 2019. godine, dan je kada, nakon višegodišnjeg truda, polažemo kamen temeljac za izgradnju umaške srednje škole, i to kao prvi i jedini grad u Hrvatskoj. Vijest je ovo od iznimnog značaja posebice iz razloga što su u Hrvatskoj osnivači srednjih škola županije i, u iznimnim slučajevima, država. 

Naime, još 2014. godine Grad Umag i tadašnji župan potpisali su pismo namjere o gradnji srednje škole u Umagu. Grad Umag je svoje obveze uredno izvršio te u više navrata nudio rješenje i sufinanciranje. No, umjesto odgovora Valtera Flege, županija je odabrala šutnju, župan nije već 5 godina posjetio Umag, a županija nije izvršila svoju obvezu i izgradila srednju školu.

„Oduvijek je obrazovanje bilo temelj civilizacijske opstojnosti i pitanje uopće opstanka i napretka svake države. U slučaju Grada Umaga, pitanje je to našega prava, naše održivosti i uopće razvoja grada. Mi u Umagu samo želimo biti jednaki i kada smo različiti, želimo imati iste mogućnosti kao i ostali gradovi. Oni koji o tome odlučuju navedeno moraju razumjeti, a ne odmagati, jer obrazovanje nije političko pitanje, već je to civilizacijski doseg i zalog za našu budućnost za Umag, Istru, za Hrvatsku.“ u svojem je obraćanju naglasio gradonačelnik Vili Bassanese.

Funkcija obrazovanja na razini društva polazi od socijalnih, kulturnih, političkih i ekonomskih ciljeva. Svaki od navedenih ciljeva je usko vezan uz obrazovanje, što u konačnici utječe na ukupni razvoj zemlje, regije ili grada.

Gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese je zajedno sa svojim zamjenicima te predsjednikom gradskog vijeća, na mjestu izgradnje buduće srednje škole – škole modernih tehnoloških znanja i informatičkih dostignuća, položio kamen temeljac, kojom je gestom i službeno obilježen početak ovog iznimno važnog projekta za Umag i razvoj obrazovanja u njemu, ali i Istri i Hrvatskoj.

Cilj je na cijelom prostoru površine 5ha izgraditi cjelokupni sustav obrazovanja, odnosno „Obrazovni kampus-Umag“. U zoni je predviđen prostor za buduću osnovnu školu te izgradnju sportske dvorane. Planirana je izgradnja visokoškolske institucije te društvene zgrade sa smještajem za buduće učenike i studente. Uz sve to, namjera je izgraditi poticajne stanove za profesorski kadar kako bi ih motivirali da dođu živjeti u Umag.

„Kao i za svaki strateški projekt koji mijenja vizuru, ali i osigurava budućnost Umaga, trebat će nam dosta vremena, jer je ipak riječ o najvećoj investiciji u sustav obrazovanja u Istri teškoj 350 milijuna kuna. No, dosadašnjim djelima smo pokazali da znamo i možemo izgraditi Umag i pretvoriti ga i u grad znanja.“ navodi Bassanese.

Umag je grad koji se u posljednjih 10 godina razvija i raste, u kojem se bilježi porast stanovnika, upravo zahvaljujući pogodnostima i demografskim mjerama koje Umag nudi. Projektom „Umag-grad djece 2010.-2020.„ Umag je postao primjer na nacionalnoj razini po ulaganju u obrazovanje, a već godinama izdvaja trećinu proračuna upravo za obrazovanje. No, ove godine Grad Umag učinio je korak više pa će u 2020. godini za obrazovanje izdvojiti čak 94 milijuna kuna.

Umaška srednja škola, u prvoj fazi, prostirat će se na cca 3000 m2 na tri etaže i na raspolaganju će imati 25 obrazovnih prostorija sa svim potrebnim popratnim sadržajima, uz poštivanje svih normativa i mjera za pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. Za izgradnju prve faze utrošiti će se 30 milijuna kuna, a po završetku iste nastavlja se s izgradnjom. Tijekom 2022./23. godine očekuje se dovršetak gradnje planirane investicije vrijedne oko 80 milijuna kuna.

Program polaganja kamena temeljca obogatili su umaški mješoviti zbor „Korona“ te djeca OŠ Marije i Line koja su izveli plesnu točku te prigodnu recitaciju, u vodstvu učiteljice Aurike Matković.

„Kompetentni, poduzetni, pravični i društveno odgovorni pojedinci s vizijom, svaki u svom poslu, nositelji su održivog razvoja i blagostanja zajednice i u njihovo ime, te uz javnu zahvalu svima, s ponosom danas polažemo kamen temeljac za izgradnju srednje škole Umag.“ značajne su riječi kojima je Bassanese okončao svoj govor prilikom jednog od najznačajnijeg dana u povijesti Grada Umaga.

http://www.umag.hr/hr/novosti/obrazovni-kampus-umag-polaganjem-kamena-temeljca-za-izgradnju-srednje-skole-zapoceta-najveca-investicija-u-obrazovanju-u-istri

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.