Očekuje nas zahtjevna i neizvjesna godina

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pazina u pomirljivom, predblagdanskom ozračju usvojen je proračun za 2012. godinu u iznosu od 72.541.401 kune. Kako je naglasio nezavisni Valter Milohanić, proračun je usuglašen među svim političkim čimbenicima u Gradu uz jednoglasnu odluku sviju da se u slijedećoj godini treba krenuti sa izgradnjom školske sportske dvorane.

Jedini koji je istupio sa svojim primjedbama na način planiranja proračuna bio je vijećnik HDZ-a Stanko Mališa. On smatra kako bi se trebalo pristupiti realnijem planiranju proračuna te se založio za „realniju proračunsku logiku“ po kojoj bi se rashodi planirali prema prihodima, a ne obrnuto kao i da se više sredstava daje onima koji rade i štede, a ne onima koji idu logikom „tko više plače-više i dobije!“. Mališa je ukazao i na preoptimisničko planiranje proračuna obzirom na izvršenje u protekle dvije godine od oko 50-ak milijuna kuna.

Gradonačelnik Krulčić rekao je da su proračun za 2012. i projekcije za 2013. i 2014. rađeni s određenom rezervom, ali se računalo i na obećanu decentralizaciju sredstava koju najavljuje nova hrvatska Vlada. Obzirom da su prošle godine ukinute brojne porezne olakšice Grad će ostvarivati više poreznih prihoda jer će se za povrat poreza građanima izdvajati značajno manja sredstva. Istaknuo je i da će se planiranom izgradnjom sportske dvorane zaposliti brojni domaći obrtnici koji će svojim radom također doprinijeti punjenju proračuna.

Proračun, kao i sve ostale popratne odluke i programe podržali su svi prisutni vijećnici osim Mališe koji je bio suzdržan. Usvojene su i druge Izmjene proračuna za ovu godinu koji je neznatno smanjen u odnosu na plan.

Svoje su programe rada i financijske planove za slijedeću godinu Vijeću predstavili Pučko otvoreno učilište Pazin, Gradska knjižnica Pazin i Muzej Grada Pazina. U raspravi je naglašeno kako bi se trebalo više sredstava izdvajati za Pučko učilište, ali i iznaći sredstava za održavanje Spomen doma kao institucije šireg društvenog značaja, a čije održavanje značajno opterećuje proračun Učilišta. Obzirom da čelnim ljudima Knjižnice i Muzeja u ožujku 2012. istječe četverogodišnji mandat Gradsko je vijeće donijelo odluke o raspisivanju natječaja za ravnatelja/ice ovih gradskih ustanova.

Vijećnici su prihvatili i zaključak o prodaji nekretnina u gradskom vlasništvu kojim se „Usluzi“ d.o.o. Pazin za iznos od nešto više od 3 milijuna kuna prodaje zemljište poslovne namjene u ulici Istarskih narodnjaka (nedaleko benzinske pumpe „Europetrola“). Viktora Lakoseljca zanimalo je koji je način plaćanja ove transakcije. Irene Jelovčić odgovorila mu je da je obveza kupca plaćanje 80% iznosa u roku od 30 dana nakon sklapanja predugovora, a preostalih 20% u roku od 30 dana nakon sklapanja kupoprodajnog ugovora. Lakoseljac nije bio zadovoljan danim odgovorom pa je pojašnjenje dao gradonačelnik Krulčić rekavši da je prihod od ove prodaje zemljišta namjenski i to za izgradnju komunalne infrastrukture, ali radi se o već obavljenim radovima.
Iako nije konkretno rečeno, radi se o podmirenju dugova Grada prema „Usluzi“.

Dana je i suglasnost za potpisivanje Pisma namjere o poslovnoj suradnji za izradu projektne dokumentacije i izgradnju Zadružne mljekare-objekta za preradu mlijeka i proizvodnju sira čiji su potpisnici uz Grad Pazin i Istarska županija, „Usluga“ d.o.o. Pazin i „Reginex“ d.o.o. Pazin.

Intencija ovog Pisma namjere je, kako je rekao gradonačelnik Krulčić, organizirati otkup i preradu mlijeka u Istri kroz Zadružnu mljekaru kako se istarsko mlijeko ne bi prerađivalo u drugim krajevima Hrvatske pa vraćalo na tržište Istre. Potpisom ovog dokumenta Grad Pazin preuzima obvezu izmijeniti prostorno plansku dokumentaciju i financirati elaborat procjene utjecaja na okoliš. „Usluga“ i „Reginex“ će dati zemljište odnosno ustupiti pravo građenja na zemljištu u poslovnoj zoni Pazinka ll (nedaleko Plodina), dok će Istarska županija financirati projektnu dokumentaciju za izgradnju mljekare.

Usvojena je i odluka o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih članova u Gradskom vijeću kojom je raspoređeno 100.000 kuna sukladno broju mandata. Ovom odlukom HDZ i IDS dobivaju po 22.727,28 kn, članovi Nezavisne gradske liste Valtera Milohanića 23.484,84 kn, SDP 15.909,08 kn, a HNS i HSU po 7.575,76 kn.

Na kraju sjednice predsjednik Gabrić zahvalio je vijećnicima na konstruktivnom radu u godini na izmaku, novinarima koji su korektno pratili rad Vijeća, a posebnu zahvalu uputio je Luciji Paro, predstojnici ureda Grada i Ani Bančić, referentici za poslove Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Krulčić se također zahvalio na suradnji i istaknuo kako nam predstoji zahtjevna 2012. godina te očekuje podršku Vijeća kao i u dosadašnjem radu.

Nakon dobrih želja i čestitki izrečenih od strane Gabrića i Krulčića, vijećnicima su podijeljeni skromni pokloni, a druženje se nastavilo u hotelu „Lovac“.

Dario Brajković
„Radio Pazin“

12 komentara na “Očekuje nas zahtjevna i neizvjesna godina”

 1. pazar napisao:

  Najviše je pazarila Nezavisna gradska lista Valtera Milohanića 23.484,84 kn. Čestitam! :-DDD

 2. Polar napisao:

  Po mom misljenju, nuznija je izgradnja doma za stare i nemocne nego treca dvorana. Da je pameti, dogovorili bi se oko podjele koristenja dvorana a starackog doma nema do motovuna a i taj je pretrpan.

  1. Anonimno napisao:

   Dom za stare je sigurno nužan. Već godinama je u planu u Pazinu ali očito je prevelik zalogaj.
   S druge strane na mladima svijet ostaje. Treba ih na neki način zadržat u Pazinu, dat im “kruha i igara”.
   Kako zadovoljit none,noniće i unuke ?

   1. ex pazinjan napisao:

    Dom je sigurno manji zalogaj od dvorane. Moje mišljenje.
    Šta bi starce trebalo pobit na silu jer ne pridonose ničemu???

   2. Ja napisao:

    Na mladima ostaje svijet ali i briga oko roditelja. A i mladi stare pa će vremenom i njima trebat dom. postoji dvorana u Pazinu i treba se dogovorit oko korištenja. Dom je neophodan a dvorana može i pričekat bolje dane.

    1. sust napisao:

     Dogovor oko koristenja je jako tesko postici kad je u vlasnistvu skola koja ima aktivnosti u dvorani kroz cijeli dan, jos dolazi Gssjd na tjelesni, a klubova ima svaki dan sve vise kojima treba termin. A i sat koristenja dvorane je od ove godine drasticno poskupio (navodno zbog skupog odrzavanja), pa gradu ce mozda ispast jeftinije napravit drugu nego klubovima dat veca sredstva:)
     Uz to, u postojecoj se valjda ne smije igrat nedjeljom ili tako neke fore.
     Mala skolska je super za treninge i tjelesni ali za utakmice nije bas.

 3. gost napisao:

  Dvorana košta oko 16.000.000,00 kn, održavat će je srednja škola, tj. Županija. Dom košta oko 35.000.000,00 , država je zabranila nova opterećenja, a grad nema sredstva za daljnji rad doma. Kalac je penzionerima sredi pomoć i njegu u kući i dnevni boravak, za koji država izdvaja oko 1.200.000,00 kn godišnje, tako da je jedino moguće od većih investicija i troška u budućnosti sagradit srednjoškolsku dvoranu.

 4. broj1 napisao:

  kakvu korist imamo od dvorane osim šta bi škola imala od nje treba paticat zapošljavanje mladih u pazinu otvarat nava radna mjesta. najbolje da ko kerum sagradimo kip isusa na nekom brežuljku.

  1. Demagog napisao:

   A kako biš ti potica zapošljavanje mladih bilo di (ne samo u Pazinu)? Ča tu grad more? Ako ni dela, ni dela, ča sad. Za 100 lit će u tvronicama i na baušteli delat roboti i kako ćeš onda poticat zapošljavanje? Samo gore more bit.. Ono ča grad more je da se napravi nešto za opće dobro, samo ča je grad u minusu i nema šoldi tako da u takvoj situaciji se ne more niš.

 5. starac napisao:

  Dom za stare i nemoćne izgraditi na pustom Lovrinu i po toj financijskoj konstrukciji je suludo. Stvorio bi se GETO na prigradskom području, koje u ova vremena još dugo neće biti u funkciji životnog okoliša za nemoćne. Propuštena je prilika kada se po puno nižoj cijeni moglo urediti DOM u izdvojenoj zoni (vojarna). To je lokacija koja osigurava sve potrebe starih i onih nemoćnih. Tumačenje da je na Lovrinu veća kvaliteta zraka nije dovoljno opravdanje za takav izbor lokacije.

  1. Markoni napisao:

   Dom umirovljenika je nasušna potreba, tu dvojbe nema. “Program pomoći i njege u kući” skupa sa “Dnevnim boravkom” je samo privremeno ublažavanje nedostatka doma. Brkač je, usput budi rečeno, Dom za psihički bolesne odrasle osobe, a što je bitno dugačije od Doma umirovljenika. Vojarnu kao lokaciju odbili su upravo umirovljenici (Udruga umirovljenika, sindikat umirovljenika i HSU) koji su prihvatili sadašnju lokaciju. Loakcija ima mana, ali ima i prednosti. Prava je istina da na razini Grada ( posebno gradske uprave) nema stručnosti i sposobnosti uloviti se problema zvanog Dom umirovljenika Pazin.

   1. Anonimno napisao:

    Dakle, o tom domu slušam još od stoljeća sedmog. Ako neki ni stručan postoje ljudi ki su finili faks i ki su stručni. Ali očito da nema ni volje. Taj dnevni boravak je samo za one ki su pokretni. Ča s onim penzićima ki ne moru van a dica delaju a dica imaju i svoju familiju i ne moru sve aš dan ima 24 sata. Pod hitno dom u Pazinu ili tu negdje. Hitnoooo!!!!!!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.