Od 1. lipnja skuplje i Ipsilonom?

Prvog dana lipnja autoceste u Hrvatskoj poskupljuju za 15 posto. Odlučeno je tako na sastanku u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture na kojem su bili članovi uprava cestovnih tvrtki, prvenstveno prezaduženih državnih tvrtki ARZ-a i HAC-a, dok predstavnici Bina-Istre na sastanak nisu bili ni pozvani.

Poskupljenje cestarine, kao jedini Vladin “lijek” za smanjivanje ukupnog duga cestarskih tvrtki koji se procjenjuje na ukupno 27 milijardi kuna, očito se ne odnosi na istarskog koncesionara. Ipak, to ne znači da straha od poskupljenja nema.

– O poskupljenju cestarina doznali smo iz medija. Zasad iz Ministarstva nemamo nikakvih službenih dojava. Ako odluče da moramo povisiti cijene svojih usluga, toga ćemo se pridržavati, no zasad ne možemo pričati o korekcijama cijena, odnosno o visini poskupljenja ukoliko do njega dođe, tvrdi Christian Santaleza iz Uprave Bina-Istre.

Dogodi li se i na istarskoj autocesti izvjesno poskupljenje od 15 posto, relaciju Pula – tunel Učka, prema našoj računici, plaćat ćemo 55,20 kuna umjesto sadašnjih 48. Od najvećeg istarskog grada do središta županije vožnja autocestom će biti skuplja za tri kune (točnije 23 kune), dok će do Umaga, umjesto 37, vozači osobnih automobila morati izdvojiti 42,55 kuna.

Santaleza ističe da Bina-Istra već duže vrijeme nudi najveće popuste na autocestu za korisnike ENC uređaja, konkretno u visini od 30 do 50 posto, a dosad su izdali više od 30 tisuća uređaja. S druge strane, Ministarstvo priprema veliku promidžbenu akciju besplatne podjele uređaja za elektronsku naplatu cestarine, čija je cijena iznosila oko 120 kuna, a od 1. lipnja će se prodavati za simboličnu jednu kunu.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.