Od 1. lipnja ukidanje odredbe 0 promila za vozače

foto: BBC.co.ukOd 1. lipnja ukinut će se odredba o 0 promila, pa će vozači ponovno moći voziti i imaju li do 0,5 promila alkohola u krvi, no to se neće odnositi na mlade i profesionalne vozače za koje će i dalje vrijediti potpuna zabrana alkohola tijekom vožnje, predložila je danas Vlada novim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Mladim vozačima zakon definira one od 16 do 24 godine, a oni u ukupnom broju vozača imaju udio od 11,5 posto, uzrokuju oko 20 posto ukupnog broja prometnih nesreća, a kada je riječ o najtežim nesrećama taj se udio penje na 23 posto.

Mladi vozači od ukupnog broja nesreća koje se događaju zbog brzine izazovu njih 30 posto, a toliki je i njihov udio u ukupnom broju nesreća koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola.

Novi zakon, uz više iznose novčanih kazni, donosi i strože kazne za najteže prometne prekršaje, a za neke, kao alternativu, predviđa i zatvorske kazne.

Alternativno su kazne zatvora propisane za šest najtežih prekršaja – prekoračenje brzine za više od 50 kilometara na sat u naseljenim mjestima, odbijanje testiranja na alkohol, lijekove i droge, vožnja s više od 1,5 promila alkohola u krvi, vožnja bez vozačke dozvole, vožnja pod zabranom.

Novina je prijedloga i mogućnost poništenja vozačke dozvole zbog prikupljenih negativnih bodova – prvo se uvodi zabrana upravljanja vozilom na određeni rok, a ako vozač u pet godina od isteka te mjere ponovno prikupi propisani broj bodova, poništit će mu se valjanost vozačke dozvole, te vozački ispit ponovno može polagati tek nakon dvije godine.

Primjerice, vozačka dozvola mogla bi se poništiti vozaču koji je u dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova, za što mu je izrečena jednogodišnja kazna zabrane vožnje, a po isteku te zabrane u sljedećih pet godina ponovno prikupi devet negativnih bodova.

Novim se zakonom, kaže ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević, nastoji pojednostaviti i postupanje policijskih službenika i postići veća učinkovitost u sankcioniranju prekršaja, osobito naplatom novčane kazne, pa primjerice naplatom novčane kazne do tisuću kuna na licu mjesta prekršitelji ne bi bili evidentirani.

U paketu tri tzv. europska zakona, Vlada je, uz novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, Saboru po hitnom postupku uputila i prijedlog zakona koji regulira radno vrijeme profesionalnih vozača, njihove obvezne odmore i uređaje za bilježenje u cestovnom prijevozu.

Taj je zakon, kaže ministar prometa Božidar Kalmeta, okvir za uvođenje digitalnog tahografa, koji bi od početka iduće godine morala imati sva nova vozila težine veće od 3,5 tone i autobusi.

Tahograf je uređaj koji zapisuje brzinu i prijeđeni put vozila, kao i vrijeme rada i odmora vozača, sva vozila mase iznad 3,5 tona, te autobusi moraju imati analogni tahograf, a od početka 2009. sva takva novoregistrirana vozila morat će imati digitalni tahograf.

Treći Saboru upućeni prijedlog EU su izmjene Carinskog zakona koje bi stupile na snagu 1. srpnja.

Izmjene predviđaju skraćenje roka za plaćanje carinskog duga sa sadašnjih 30 na deset dana, no, Carinska bi uprava, ističe ministar financija Ivan Šuker, pouzdanim gospodarskim subjektima mogla odobriti odgodu plaćanja do 30 dana.

(Hina)

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.