Od 2.000 lokvi danas je u Istri aktivno tek 800

2U sjedištu Zelene Istre predstavljen je projekt “Kalić – zaštita lokvi u Istri”, kojem je jedan od glavnih ciljeva educirati učenike o važnosti očuvanja lokvi diljem Istre koje su prirodno stanište brojnim životinjskim i biljnim vrstima te znače prave male eko-sustave koji su danas dovedeni u izuzetno loše stanje.

Trodnevni kamp u Cerovlju

Projekt provodi Udruga Zelena Istra u suradnji s partnerima, Javnom ustanovom Natura Histrica, Odredom izviđača Istra, Istarskim botaničkim društvom i pulskom Osnovnom školom Centar, a projekt koji se provodi do kolovoza sa 70 tisuća kuna financira Ministarstvo znanosti.
– U Istri ne postoji sustavna zaštita lokvi i sve smo više svjedoci njihovog nestajanja. Nekada je u nas postojala institucija lokvarenja, a u nestašici vode ljudi su bili prisiljeni sami ih graditi. Dolaskom vodovoda u sela, funkcija lokvi se gubi pa je prema zadnjim popisima danas u Istri aktivno oko 800 lokvi, iako ih je bilo i oko 2.000, istaknuo je Slavko Brana iz Istarskog botaničkog društva. Po njegovim riječima, lokve su i dalje iznimni centri biološke raznolikosti i staništa brojnih rijetkih životinjskih vrsta.

Irena Burba iz Zelene Istre naglasila je da je projekt orijentiran na darovite učenike šestih razreda i izviđače. “Namjera nam je učenike dići iz školskih klupa da na terenu i na licu mjesta uče i sudjeluju u zaštiti lokava. Cilj nam je potaknuti ih na proučavanje vodenih staništa u njihovoj okolini”, naglasila je Burba dodajući da će se istraživati lokacije na području Cerovlja, Juršića i okolice Pazina. U svibnju će 50-ak učenika i izviđača boraviti u trodnevnom istraživačkom kampu na području Cerovlja.

Edukativne radionice i izleti

– Učenici će steći vrijedno iskustvo o prikupljanju podataka o stanju vrsta i staništima ali i o životu u prirodi i u skladu s prirodom, što pruža specifičan izviđački način života, istaknuo je Mladen Perčić iz Odreda izviđača Istra.

Prikupljeni podaci bit će predstavljeni u priručniku koji će se distribuirati istarskim školama a bit će dostupan i na web stranicama svih partnera. U planu je i održavanje edukativnih radionica u Puli i Cerovlju te izlet vlakom u Juršiće gdje će se posjetiti značajne lokve na tom području. Učenici ne moraju brinuti za opremu, jer svi koji sudjeluju na raspolaganju će imati čizme, lupe, mikroskope, mrežice i slično.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.