Od 26. siječnja na području Istre prestaje emitiranje analognog TV signala

Prema informacijama Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije o datumima prestanka rada odašiljača analogne televizije, 26. siječnja 2010. godine Republika Hrvatska dobit će svoju prvu digitaliziranu regiju. Riječ je o regiji D5, koja obuhvaća područje Istarske i Primorsko-goranske županije.
Naime, proces prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa u Republici Hrvatskoj započeo je u listopadu 2007. godine, pilot projektom Digitalna Istra. U sklopu ovog pilot projekta izvršene su organizacijske pripreme, distribuirani kuponi radiotelevizijskim pretplatnicima, ustrojen je Pozivni centar, izrađena aplikacija za evidentiranje kupona te angažiran i obučen za rad veći broj vanjskih suradnika i djelatnika tvrtke Odašiljači i veze. Nadalje, instalirana su, ispitana i puštena u rad dva digitalna odašiljača te digitalni pretvarači na trinaest objekata. Zaključno, dana 31. prosinca 2008. godine ostvarena je pokrivenost 98 posto kućanstva Istre digitalnim signalom te stečeno vrijedno iskustvo za nastavak procesa digitalizacije televizije na nacionalnoj razini.

Stoga je Vlada Republike Hrvatske 31. srpnja 2008. godine usvojila Strategiju prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa koja kao strateški cilj predviđa početak emitiranja digitalnog televizijskog signala na području cijele Hrvatske od 1. siječnja 2011. godine. Pritom će se ovaj proces provoditi na regionalnoj osnovi, temeljem koje je Hrvatska podijeljena u 9 digitalnih regija radi lakšeg tehničkog provođenja uključivanja digitalnog i isključivanja analognog signala.

Upravo je digitalna regija D5 – odnosno područje koje obuhvaća Istarsku te Primorsko-goransku županiju – Akcijskim planom ove Strategije definirana kao prva hrvatska digitalizirana regija. Tako će 26. siječnja 2010. godine u ovoj digitalnoj regiji prestati s radom analogni odašiljači te će svi zaljubljenici u televiziju s ovog područja moći uživati u boljoj i kvalitetnijoj slici, novoj usluzi elektroničkog programskog vodiča te uskoro i novim televizijskim programima.

Zaključno, koristimo ovu priliku pozvati sve sugrađane da pravovremeno nabave potrebnu opremu za prijam digitalnog televizijskog signala kako bi svoje omiljene televizijske sadržaje mogli gledati i nakon 26. siječnja 2010. godine.

Regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.