Od 31.10. obavezna svjetla i danju

Foto:Glas IstrePomicanjem kazaljke sata za jedan sat unatrag u noći sa 30. na 31. listopada započinje zimsko računanje vremena, a time i zakonska obveza uključivanja dnevnih svjetala na automobilu, a nepoštivanje tog propisa moglo bi vozače koštati 300 kuna.

Prema starom Zakonu o sigurnosti prometa bilo je propisano da vozači moraju i danju i noću voziti s upaljenim svjetlima. Posljednja izmjena zakona pomalo čudno je odjeknula u javnosti. Zakonodavci su izlagali čudna obrazloženja u “pola-pola” obveznim svjetlima. Jedno od objašnjenja bilo je kako upaljena svjetla rezultiraju većom potrošnjom goriva, a time i većim zagađenjem.

Povećanja potrošnje koja proizlaze iz upaljenih svjetala mizerna su te da bi u ovom slučaju sigurnost prometa trebala biti na prvom mjestu. Dokaza da svjetla po danu povećaju sigurnost u prometu i nema previše, ali poznata je i ona stara “bolje spriječiti nego liječiti”.

Zakon je čudan i iz razloga što je izraz “europski” u Hrvatskoj sveprisutan, posebno kod hrvatskih političara, pa čudi zašto i u ovom ne pratimo Europu. U Sloveniji primjerice vrijedi zakon o svjetlima na automobilu “dan-noć” cijele godine.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.