Od iduće sezone počinje naplata dionice Pazin Učka

Uoči sljedeće ljetne sezone počet će se naplaćivati dionica Istarskog ipsilona od Rogovića (Pazin) do Vranja (tunel Učka), potvrdio nam je član Uprave Bina-Istre – Upravljanja i održavanja Christian Santalesa te dodao da cijena još nije utvrđena.

Unatoč tome što se radi o dvotračnoj brzoj cesti, naplata će se uvesti na čvorovima Rogovići, Ivoli, Lupoglav i Vranja, a na takav su se potez u Bina-Istri odlučili da bi završetkom druge faze (dionice autoceste Umag – Pula i Kanfanar – Rogovići) na čitavom Ipsilonu uveli zatvoreni sustav naplate, rekao nam je Santalesa.Dodao je da će se uvođenjem naplate sniziti cijena tunela Učka. Naplaćivanje dvotračnih cesta koje su u faznoj izgradnji nije prvi slučaj u Hrvatskoj, veli on te navodi kao primjer etapnu izgradnju autoceste Rijeka – Zagreb.

No, na pitanje kada će početi izgradnja autoceste Pazin – Rijeka, nije nam mogao odgovoriti, premda je napomenuo da će uskoro nadležnim institucijama podastrijeti na razmatranje i usvajanje studiju utjecaja na okoliš.Osim što će smanjiti tunelarinu, takav potez u Bina-Istri brane i pravednijom naplatom, jer su dosad, primjerice, vozači s Labinštine koji su Ipsilon u pravcu Rijeke koristili tek u tunelu Učka morali plaćati punu cijenu tunelarine.

Moramo ipak dodati da Labinštinu prema tunelu Učki i Rijeci spaja (besplatna) obnovljena državna cesta, a postoji i alternativna magistralna cesta preko Opatije, dok su stanovnici Pazinštine u smjeru Lupoglava i Rijeke prinuđeni koristiti Ipsilon, jer osim njega postoje tek uske lokalne ceste.Bina-Istre upravo proširuje cestu na mjestu naplatnih kućica na čvorovima Ivoli, Rogovići, Lupoglav i Žminj zbog budućeg uvođenja naplate, odnosno zbog protočnosti prometa. Na svakom od navedenih čvorova, naime, sagradit će se još jedna naplatna staza.

Glas Istre

8 komentara na “Od iduće sezone počinje naplata dionice Pazin Učka”

 1. centar napisao:

  to je stvarno van svake pameti!!!

 2. gargamel napisao:

  gadovi! naplaćivat će običnu cestu koja je izgrađena još u vrijeme Jugoslavije. Peticija?

 3. aravnic napisao:

  Naplaćivanje dvotračnih cesta koje su u faznoj izgradnji nije prvi slučaj u Hrvatskoj, veli on te navodi kao primjer etapnu izgradnju autoceste Rijeka – Zagreb.

  Autocesta Rijeka Zagreb je bila šira za dužinu zaustavnog traka sa svake strane, Ipsilon nema zaustavni trak!

 4. vladimirf napisao:

  to je ok,samo nadam se,da ćemo na budućim naplatnima ,dobiti i poljubac u glavu,mislim kad nas se već jebe u mozak,da dobijemo i poljubac

  1. pipinmali napisao:

   Lenny Bruce je fini u pržunu kad je reka pred publikom “Noćas ću svojoj ženi uraditi ono sto vama država radi svaki dan”:E da se to meni ne bi desilo ja vičem Živjeli Tuđmani ,Valentići ,Šarinići ,Šexovi Bajići,Kuharići ,Bozanići, Sanaderi,Kosori,Jakovčići ,Kajini u svima nama.

 5. yyyyy napisao:

  Napunit bocunić belice,bocunić vode,u porciju stavit tripice.Marenda na maloj Učki,birica u Veprincu i pomalo do Sušaka na pregled kralježnice.Tako dva puta.A kad mi dopizdi treći put tanđaru na rame i hitat na ophodare bina Istre poli Borut.Pa minirat Mrzliće da okupatori ne pelju naftu,cigarete i Coca colu.Pa zorat Kempinski golf resort na Crvenemu trgu.Pa ćepat kojega domaćega Alda Mora i peljat ga u katrici.Itd.

 6. nakonperformansa napisao:

  Jakovčić nema ništa protiv cestarine na “Istarskom ipsilonu”

  Vlada predlaže skidanje 140 milijuna kuna na stavci državnih subvencija koncesionaru Bina Istra, koji upravlja Istarskim ipsilonom. Umjesto državne subvencije koja je išla iz Ministarstva javnih radova, Vlada predlaže uvođenje cestarine na Istarskome ipsilonu. Zasad se ne zna kolika bi ona bila. Ministar Čačić je župana Ivana Jakovčića jučer u Puli izvijestio da nakon šest krugova razgovora između Bina Istre, Čačićeva ministarstva i Vlade došlo do suglasnosti i koncepta da inozemni partner preuzme financiranje istarskog Ipsilona. Župan Ivan Jakovčić je na to odgovorio da su vijesti oko “Ipsilona” koje je Čačić donio dobre vijesti, te da dvije točke naplate, na Mirni i tunelu Učki su optimum za sve nas.

  – To je pravedno prema koncesionaru, prema državi i prema građanima ustvrdio je Jakovčić – koji ne tako davno bio protiv naplatnih kućica na Ipsilonu. (vb, mš)

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.