Od nedjelje ljetno računanje vremena

dst_dva_tri.gifLjetno računanje vremena ove godine počinje u nedjelju, 27. ožujka, u dva sata ujutro, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo. Na ljetno računanje vremena prelazi se pomicanjem za jedan sat unaprijed, tako da se vrijeme u dva sata ujutro računa kao tri sata

Početak ljetnog računanja vremena provodi se prema Uredbi o računanju vremena u 2011. godini. Prelaskom na ljetno računanje vremena električna energija će se obračunavati prema višoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sata, a prema nižoj tarifi noću, od 22 do 8 sati.

Također, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, početak ljetnog računanja vremena znači i da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. To ne vrijedi za motocikle i mopede na kojima za vrijeme vožnje kratka svjetla moraju biti upaljena danju tijekom cijele godine.

HŽ: VLAKOVI ĆE KASNITI

U željezničkome putničkom i teretnom prijevozu zbog pomicanja vremena u nedjelju šest putničkih vlakova kasnit će do jedan sat, izvijestili su iz Hrvatskih željeznica (HŽ).

Također zbog pomicanja sata jedan sat unaprijed i na prugama HŽ-a, kao i dosad, organizirana su posebna dežurstva osoblja u elektrotehničkim službama i prometnim uredima da bi se svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme, namjestili na točno vrijeme.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.