Od Pazina do Berma 40-ak najupornijih

Na 16. obilježavanju međunarodnog dana pješačenja Istarske županije u Pazinu se okupilo tek 40-ak članova planinarskih društava Pazinka iz Pazina, Glas Istre iz Pule, ogranaka planinarskog društva Planik iz Poreča, Buzeta i Umaga, Montero iz Rovinja i riječke podružnice Slovenskog kulturnog društva Bazovica kao i individualnih rekreativaca. Na putu im se pridružio i bračni par iz austrijskog grada Linza Erich i Edith Wahle pa je pješačenje dobilo i međunarodni karakter.

Nakon okupljanja na parkiralištu Spomen doma u Pazinu krenulo se na organizirano pješačenje prema Bermu i to preko Rijavca pa po pazinskim brdima do Finderleovog brijega gdje je bio odvojak za nastavak lakšom stazom od oko osam kilometara odnosno težom od 12-ak kilometara.

Inače, u Bermu se tradicionalno svake prve nedjelje u svibnju obilježava hodočašće pod nazivom Majevica. Ukrašeni kip Majke Božje se iz župne crkve Sv. Martina u Bermu nosi u procesiji do crkvice Sv. Marije na Škrilinah, u kojoj su svjetski poznate freske Vincenta iz Kastva, pred kojom se održava misa. Za pješake i sve zainteresirane o tim freskama prigodno je predavanje na licu mjesta održala Andrea Milotić iz Trviža koja u Rijeci studira povijest umjetnosti.

Kišno je vrijeme bio razlog manjeg odaziva od uobičajenog na ovakva organizirana pješačenja jer ranijih je godina bilo od 100 do čak 450 učesnika. One najhrabrije ništa nije moglo spriječiti da na primjeran način – hodanjem u prirodi na stazi koju su uredili članovi PD Pazinka obilježe dan pješačenja u Istarskoj županiji. Organizatori su uz PD Pazinka bili još Turistička zajednica središnje Istre i Savez sportske rekreacije Istarske županije “Sport za sve”.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2020.