Od pomoći unesrećenom u prirodi do čvorologije

NA ŽBEVNICI PRVI PUT ODRŽANA EDUKACIJA ZA  VODIČE NACIONALNOG PLANINARSKOG SAVEZA

S ciljem osposobljavanja vodičkog kadra na području Istre, Kvarnera i Like, Komisija za vodiče Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) po prvi je put na istarskom poluotoku organizirala tečaj za vodiče A standarda, koji se odnosi na ljetno planinarenje u Planinarskoj kući na Žbevnici, inače najzapadnijem hrvatskom vrhu višem od 1.000 metara.

Tečaj s ciljem educiranja vodiča za organizirano vođenje planinara proveden je u dva vikenda, a pristupila su mu 22 polaznika iz planinarskih društava – Pazinka iz Pazina, Elektroistra iz Pule, Montero iz Rovinja, Obruč iz Gornjeg Jelenja, Opatije, Alpinističkog kluba Put iz Rijeke, te najbrojnijeg PD Gromovača iz Otočca. Iz Istre najbrojniji su bili članovi PD Pazinke – njih pet u sastavu: Loredana Šperanda, Igor Gržinić, Tatjana Družetić, Gracijela Grubiša i Anton Finderle, iz Elektroistre su bili Natalija Štimac i Valter Zenzerović te Boban Memedović iz Montera.

Tijekom prvog vikenda polaznici su upoznati sa svim čimbenicima koje je potrebno zadovoljiti kod organiziranja i vođenja izleta, s obvezama i pravima vodiča, opremom koju se koristi pri kretanju te radu s grupom. Osim predavanja, održane su i terenske vježbe kretanja, vođenja i korištenja opreme.  Posebna je pažnja pridana izradi improviziranog bivka, odnosno nužnom smještaju pod vedrim nebom te pružanju prve pomoći unesrećenom. Uz voditelja tečaja Zorana Bistričića iz Stanice planinarskih vodiča Rijeka među predavačima su bili Alan Čaplar, poznati planinarski publicist te budući Glavni tajnik HPS-a, Karoline Supina Vrabec, doktor Marko Radman riječke stanice Gorske službe spašavanja te David Jovanović. Svoja je iskustva podijelila i Anita Bistričić, pročelnica Komisije za vodiče HPS-a.

Tijekom drugog vikenda planinari su učili u važnosti korištenja adekvatne opreme, orijentaciji, osnovama spašavanja te  vođenju planinara. U praktičnom dijelu posebna je pažnja posvećenja izradi šumskog gelendera, orijentaciji na stazama koje nisu označene, te praktičnoj primjeni čvorova i vodičkog užeta te planiranju izleta. Uz sam vrh Žbevnice, planinari su pohodili i obližnji Špicasti vrh, s kojeg su sezali pogledi prema Slovenskom Primorju, Kopru, ali i Triglavu, Nanosu i drugdje.  Izveli  su i kombiniranu vježbu s organizacijom spašavanja unesrećenika.

U tom i djelu polaznicima tečaja pridružili su se instruktori Alen Čančarević i Zoran Popovski iz riječke Stanice planinarskih vodiča.  Da bi polaznici mogli steći status vodiča potrebno je da prođu kroz zahtjevni ispitni postupak koji će se održati početkom studenog na Platku.

U predlani otvorenoj Planinarskoj kući logističku potporu pružili su članovi HPD- Planik iz Umaga, koji upravlja kućom, odnosno Nenad Vrbaški, Ana Milković Grbac, te Ines i Goran Šepić.

Anton Finderle

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.