Od sutra konačna zabrana pušenja u kafićima

Pasivno pušenjeSutra točno u ponoć istječe šestomjesečno razdoblje u kojem je pušenje u kafićima bilo dopušteno. Dakle, u prvoj minuti 9. travnja osoba koja puši u zatvorenom prostoru ugostiteljskog objekta krši zakon, što će ga, ako ga zatekne inspekcija, koštati tisuću kuna. Konobar koji ga na to nije upozorio može platiti od 500 do tisuću kuna kazne, a vlasnik kafića od pet do 15 tisuća kuna.

To se trenutačno ne odnosi na 156 kafića do pedeset četvornih metara, čiji su vlasnici do danas dobili rješenje Ministarstva zdravstva da zadovoljavaju zakonske uvjete o prozračivanju prostora pa se u njima smije pušiti. Ukupno je u Ministarstvo stiglo 417 zahtjeva kojima se, uz potrebnu dokumentaciju o ventilaciji, traži izuzeće od zabrane pušenja. Dvjestotinjak ugostitelja čeka rješenje.

Zakonom o zabrani pušenja želi se od duhanskoga dima zaštititi 70 posto nepušača u Hrvatskoj, ali i motivirati pušače da prekinu s tom za zdravlje štetnom ovisnošću. Od bolesti koje se povezuju s pušenjem u nas godišnje umire 12.000 ljudi.

Večernji.hr

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.