Od sutra skuplji eurodizel i dizel

BP InaNa benzinskim postajama hrvatske naftne kompanije Ine od sutra će biti skuplji samo Eurodizel i Dizel koji će poskupiti za jedan posto, odnosno osam lipa po litri, dok se cijene motornih benzina neće mijenjati.

Prema neslužbenim informacijama, u idućih 15 dana, od 13. do 27. studenoga, Eurodizel će se na Ininim benzinskim postajama prodavati po cijeni od 7,93 kune po litri (do sada 7,85 kuna), a Dizel po 7,83 kune (do sada 7,75 kuna).

Maloprodajne cijene ostalih naftnih derivata neće se mijenjati, pa će se motorni benzin Eurosuper 95 i dalje prodavati po cijeni od 8,00 kuna po litri, Super 95 poo 7,85 kuna, a Super Plus po 8,26 kuna.

Nepromijenjene ostaju i cijene plavog dizela od 4,58 kuna po litri, te lož ulja 4,99 kuna.

Cijene sirove nafte danas su oslabile, nakon što je najveći svjetski izvoznik Saudijska Arabija priopćio da je OPEC spreman razmisliti o povećanju svoje proizvodnje radi zaustavljanja uzlazne putanje cijena nafte prema 100 dolara po barelu te očuvanja svjetskog gospodarskog rasta.

Cijena barela nafte na američkom se tržištu, tako, spustila na 95,48 dolara, oslabivši 84 centa, dok je u Londonu istodobno oslabila 37 centi, na 92,81 dolar.

Na američkom tržištu nafta se proteklih nekoliko tjedana kretala oko razine od 95 dolara po barelu, dok su istodobno cjenovni skokovi od preko dva dolara unutar jednoga dana postali uobičajena pojava, ističu analitičari ulagačke banke Goldman Sachs.

U OPEC-u, iz kojeg najavljuju da će razmotriti mogućnost povećanja svoje proizvodnje, rast cijene za više od 40-posto od sredine kolovoza pripisuju spekulativnim ulaganjima, međunarodnim političkim napetostima i slabljenju dolara.

Javno.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.