Od sutra, zatvorena naplata autoceste na Istarskom Ipsilonu

Čak osam mjeseci prije zadanog roka, netom prije početka ljetne sezone, Bina-Istra otvara dionicu Kanfanar – Umag u punom profilu autoceste i osam kilometara dugu spojnu cestu od Stancije Peličeti do Medulinske ceste, dok će dionica do Pomera biti puštena u promet tijekom srpnja.

Službeno otvorenje obje prometnice zakazano je za 14. lipnja, u 12 sati na odmorištu Mirna. Iz Vlade je najavljeno da će na otvorenje stići i premijerka Jadranka Kosor, no, bez obzira na to tko će konačno prerezati vrpcu, brza i udobna autocesta povezivat će Pulu i slovensku granicu na dionici dugoj 80 kilometara i time će započeti zatvoreni sustav naplate preko ukupno deset čvorova.

Ukupna investicija izgradnje punog profila autoceste na dionici Pula – Umag iznosi 228 milijuna eura, dok bi krajnja cijena 145 kilometara autoceste, koja uključuje dvostruke pravce na vijaduktima i dodatnu cijev tunela Učke, trebala iznositi čak 1,1 milijardu eura.

Na vijaduktu Mirna, gdje se dosad evidentirao broj prolazaka, dnevno u prosjeku prometuje 5.500 vozila, zimi ispod dvije tisuće, no ljeti i preko 20 tisuća.

– Otvaranjem autoceste, osim što će se upola skratiti vrijeme putovanja od Pule, odnosno Kanfanara, do Umaga, korisnicima smo omogućili brzo, udobno i sigurno putovanje, a pritom i maksimalno izašli u susret s cijenom uvodeći popuste od 30 do 50 posto preko pretplatničkog ENC uređaja, tvrdi Christian Santalesa.

Osim klasične i ENC naplate, vozači će odsad moći koristiti i automatsku naplatu, dobrodošlu ukoliko na ENC uređaju ponestane sredstava, a plaćanje je moguće svim platnim sredstvima, za razliku od HAC-ovih naplatnih uređaja, koji prihvaćaju samo kartice.

Sudeći prema još uvijek prekriženim znakovima maksimalnog ograničenja brzine od 110 kilometara na sat, jasno je da će ljubitelji brze vožnje autocestom morati usporiti. Tek nakon šest, odnosno 12 mjeseci korištenja, postoji mogućnost podizanja maksimalne dozvoljene brzine kretanja na 130 kilometara na sat.

Na dionici Kanfanar – Rogovići dovršava se infrastruktura i grade rubovi, nakon čega slijedi asfaltiranje dijela koji do sada nije dovršen, ponajviše oko najviših usjeka oko pruge u Kanfanaru. Na toj kratkoj dionici od osam kilometara trebalo je, naime, izgraditi vijadukt te četiri podvožnjaka i četiri kružna toka. Ta će dionica, prema najavama, biti otvorena u listopadu, a cijena cestarine bit će osam kuna.

Glasistre.hr

1 komentar na “Od sutra, zatvorena naplata autoceste na Istarskom Ipsilonu”

  1. đou napisao:

    ma samo neka oni odvoje ENC prolaze od drugih i bit ce sve uredu…..

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.