Od utorka nestabilnije i svježije vrijeme, ponegdje moguće jako nevrijeme!

vremenska_prognoza.jpgSrpanj je na kraju svoje prve dekade odlučio pokazati promjenjivije lice. Iako se bližimo srcu ljeta čini se da oborina počevši od utorka neće nedostajati, a moguće su i opasne vremenske prilike. Naime kao što je i uobičajeno u toplom dijelu godine, prodor velike količine vlažnog i svježeg atlantskog zraka na zagrijano europsko kopno često uzrokuje jače grmljavinske oluje.

Sličan scenarij sprema nam se sredinom tjedna kada će prodor svježeg i vlažnog zraka u naš dio Sredozemlja uzrokovati dugotrajniju destabilizaciju atmosfere. Samim time na našem području očekujemo česte grmljavinske pljuskove, a lokalno će biti i jačih nevremena. Pritom će doći do stvaranja visinske ciklona koja će prema većini modela barem 3-4 dana podržavati vrlo nestabilno vrijeme. No napominjemo da će biti i sunčanih razdoblja, posebice uz obalu.

Temperatura zraka snizit će se ispod višegodišnjeg prosjeka, što možemo dobro uočiti na priloženom gfs ensemblu. Periodi hladnijeg vremena od prosjeka (1961.-1990.) u srpnju zaista su rijetka pojava u posljednja dva desetljeća otkada je globalno zatopljenje uzelo maha.

Olakotna okolnost u nadolazećoj vremenskoj situaciji može biti ta što će se visinska ciklona svojim centrom ipak nalaziti iznad srednje Europe, a ne Sredozemlja. Da se ciklona kojim slučajem “udomaćila” zapadnije na području Genovskog zaljeva cijeli Jadran danima bi se nalazio u zoni opasnih vremenskih prilika.

Detaljnije informacije svakako preporučamo da pogledate u našoj trodnevnoj prognozi za Istru, a okvirne informacije mogu se pogledati i u automatskoj 10-dnevnoj prognozi baziranoj na ECMWF-u.

istramet.com

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.