Odaziv u Istri od 33 % u Karojbi do 78% u Balama

Sva su biračka mjesta u 8. izbornoj jedinici otvorena na vrijeme i izbori protiču u demokratskom ozračju. Odaziv do 16 sati je bio 48,39 posto.

Odaziv u Puli je bio 48,76 posto. U Rijeci je odaziv bio 49,33 posto. Najbolji odaziv je bio u Balama s 78,09 posto, dok je odaziv u Karojbi koja ima 1.276 birača bio najskromniji – 32,76 posto.

Do 16 sati, u Istri je više od 50 posto glasača na birališta izašlo u (abecednim redom) Buzetu, Pazinu, Vodnjanu, Balama, Barbanu, Ližnjanu, Lupoglavu, Marčani, Svetvinčentu i Višnjanu. Podataka za Poreč na web stranicama DIP-a za sada nema.

U jednom biračkom odboru u Rijeci pripadnik nacionalne manjine nije mogao glasati za opću listu. Supruga tog birača, a kasnije još nekoliko osoba koje su s njim rodbinski povezane, je taj slučaj – kada je on uzeo listić manjine i glasao iako je htio glasati za opću listu – telefonski prijavilo Izbornom povjerenstvu 8. izborne jedinice u Pazinu. Uslijedila je reakcija pa su iz Pazina intervenirali kod riječkog izbornog povjerenstva kako bi oni iznova podsjetili biračke odbore na to da pripadnici manjina mogu glasati ili za zastupnika manjina ili za opću listu.

I u GONG-su imali dojavu svog promatrača o tome da na biračkom mjestu Banderevo i Kantrida u Rijeci o nemogućnosti glasanja za opću listu pripadnika manjina jer birački odbor nudi samo listić manjine.

Inače, na izborni dan najčešći su upiti povjerenstvu 8. izborne jedinice bili upravo vezano za glasanje manjina i za to što treba učiniti ako birača nema na izvodu iz popisa birača na njegovom biračkom mjestu. Za sada nema dojava o kršenju izborne šutnje.

U cijeloj Hrvatskoj do 16 sati izašlo je 46,06  posto glasača, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

glasistre.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.